Josep Borrell, Alt Representant de la Unió Europea per a Afers exteriors i Política de Seguretat i Vicepresident de la Comissió Europea, ha afirmat que el procés independentista és un terreny polític que li queda llunyà i que per ell és més senzill dir com acabarà la guerra d'Ucraïna. "M'està portant a un terreny que no és el meu", ha afirmat en una entrevista a RTVE i ha afegit: "Gairebé és més fàcil dir com acabar la guerra d'Ucraïna que això". 

Tanmateix, Borrell no s'ha tallat en opinar d'aquest terreny que no és el seu. Ha reiterat que cal apostar pel diàleg alhora que ha carregat contra el procés, el qual ha definit com una història que "s'ha demostrat que era falsa". L'alt representant de la UE ha remarcat que mai va haver-hi complicitat per part de la Unió: "Era absolutament clar i evident que Europa no acceptaria el resultat d'un procés que violava l'ordre constitucional d'un Estat. Els qui van dir als catalans que no es preocupessin, que Europa els rebria amb els braços oberts, simplement els van enganyar". 

Borrell s'ha mostrat satisfet amb el rumb actual de les relacions entre la Generalitat i l'Estat. "Si es volen canviar les regles de joc, cal fer-ho seguint les regles de joc, no trencant el sistema. Si això s'ha après i assimilat, s'obre una porta per al pacte i la negociació".

La relació amb Toni Comín i Carles Puigdemont

Preguntat sobre si a les institucions europees s'havia trobat amb els eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín, Borrell ha afirmat que aquest darrer va ser alumnes seu a la Universitat Pompeu Fabra. Ha reconegut que amb Comín s'ha creuat i van mantenir "una conversa educada", cosa que encara no ha fet amb l'expresident Carles Puigdemont, amb qui "mai" ha parlat. "No ha estat alumne meu", ha conclòs. 

Sobre el procés judicial que està tenint lloc aquests dies al Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) per determinar la immunitat dels eurodiputats catalans a l'exili, Borrell no s'ha volgut pronunciar. "Ni soc un expert ni em toca opinar", ha afirmat. 

La reforma de sedició, "només un canvi de nom"

Borrell s'ha pronunciat sobre la reforma de la sedició. Ha afirmat que aquesta no implica "que el que era delicte ja no ho és", sinó que s'organitza millor la "separació entre delictes contra l'ordre constitucional i delictes contra l'ordre públic". El socialista ha subratllat: "No desapareix el fet punible, se li canvia el nom, es posa de manera més clara". Des del seu punt de vista "l'essència no desapareix", sinó que hi ha un "canvi de nom".