El segon assalt per defensar la immunitat dels eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí continua aquest divendres amb els mateixos protagonistes (exiliats, Parlament Europeu, Advocacia de l’Estat i els 5 magistrats), que en la vista oral de dijous, i només canvien d’ubicació: de la sala blava a la Sala Gran del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE), a Luxemburg. En la densa i tècnica sessió de dijous l’advocat dels tres polítics de Junts, Gonzalo Boye, ha intentat explicar al TGUE que el Parlament Europeu, amb el seu president David Sassoli, no va actuar correctament i va deixar sense tramitar la immunitat dels tres polítics a l’exili, fet que va permetre que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, dictés les euroordres de detenció als exiliats l’endemà del 14 l’octubre del 2019, un cop els independentistes a la presó van ser condemnats per sedició, malversació i desobediència al Tribunal Constitucional (TC). Si Sassoli hagués elevat a la comissió d'afers jurídics el cas de Puigdemont, Comín i, després de Ponsatí, el jutge Llarena hauria d’haver demanat primer el suplicatori al Parlament Europeu per treure’ls la protecció, com va fer el 2021.

Les dates d’aquesta segona vista oral (el cas T-272/21 R) són clau en aquest enrevessat procés jurídic: el 19 de maig de 2021, Puigdemont, Comín i Ponsatí van presentar un recurs contra les decisions del Parlament Europeu, adoptades el 9 de març de 2021, amb les quals es va suspendre la immunitat dels tres diputats. El 26 de maig de 2021 el vicepresident del Tribunal General els va donar la raó i va aprovar la seva immunitat de forma cautelar fins a resoldre l’actual litigi, i després les va revocar, el 30 de juliol de 2021.

Quan el president Puigdemont va ser detingut a Sardenya, els tres exiliats van tornar a demanar mesures provisionals, que va ser desestimat el 26 de novembre de 2021, tot i que el tribunal deixava clar que no se’ls podia detenir mentre el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) resolgués les prejudicials sobre les euroordres, que li va sol·licitar el jutge Llarena, així com si podia tornar a demanar la seva detenció. Així, doncs, aquest divendres es preveu una nova sessió llarga i tècnica, especialment amb les preguntes dels magistrats, que es veuen instruïts en la causa, però insisteixen a preguntar els efectes reals a les parts i la seva opinió. Boye ja els va advertir en la vista de dijous: “Mai ens posarem d’acord amb el Parlament Europeu”, i menys amb l’Advocacia de l’Estat.

Els passos per mantenir la immunitat

Les sentències de les dues vistes d’aquesta setmana sobre la immunitat dels tres eurodiputats de Junts es preveuen per d’aquí a uns dos mesos. Si el TGUE no dona la raó a Puigdemont, Comín i Ponsatí, tenen dos mesos i deu dies per presentar recurs contra la resolució al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), i, per tant, mantindrien la seva immunitat parlamentària de forma cautelar fins a una resolució definitiva. El Parlament Europeu també pot presentar recurs contra la resolució; mentre que l’Estat espanyol, no, ja que és part adherida en aquesta causa.

Aquestes resolucions es faran públiques gairebé alhora que la vital sentència del TJUE sobre les prejudicials formulades pel jutge Llarena sobre si un estat membre pot entrar al fons d’una euroordre d’un altre estat (pel rebuig de Bèlgica a entregar l’exconseller Lluís Puig per malversació) i si pot tornar a demanar una euroordre per fer detenir el president Puigdemont (seria la quarta). Així doncs, entre finals d’any i el març vinent els polítics a l’exili s’hi juguen la llibertat de moviments, i si es volen arriscar a trepitjar Catalunya, si se'ls manté la immunitat europea.