El Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació de l'estat espanyol ha rebutjat la creació per part de la Generalitat  de sis noves delegacions a l'estranger. L'argument és que s'utilitzarien, segons el departament, per "donar suport a finalitats contràries als objectius de la política exterior d'Espanya". Aquestes seus es trobarien a Europa Central (Viena), Països Bàltics (Tallin), els Balcans (Zagreb), Portugal (Lisboa), Països Nòrdics (Estocolm) i la Mediterrània (Beirut).

El Ministeri que dirigeix Josep Borrell ha explicat que va ser el passat 17 d'octubre quan va tenir coneixement de sis projectes de decret per a l'establiment de delegacions del Govern català fora d'Espanya. Un informe avançat per El Periódico assegura que el Ministeri es "desfavorable" a l'obertura de les delegacions en valorar que el "seu objectiu clar i manifest, declarat de manera reiterada" per la Generalitat, consisteix a "utilitzar les delegacions per donar suport a finalitats manifestament contràries als principis i objectius de la política exterior d'Espanya".

Recurs contra l'obertura d'embaixades

El Govern de Pedro Sánchez ja va presentar el mes d'agost passat un recurs contra la reobertura de les anomenades 'ambaixades' de la Generalitat de Catalunya en un total de set països per no haver-se complert les condicions que estableix la legislació vigent per a la creació de delegacions de les Comunitats Autònomes a l'exterior. Llavors, el Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat no pretenia obrir cap nova delegació, sinó reobrir les que el govern central havia tancat en virtut de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució Espanyola.