"Aquest home és molt polèmic a Brussel·les". Així defineix Josep Borrell el principal diari econòmic alemany, el Handelsblatt. L'article es pregunta què fa precisament que la seva figura sigui tan controvertida i analitza com poden anar les coses amb Borrell com a nou comissari d'Afers Exteriors de la UE. La resposta que dona la premsa alemanya és de "preocupant". En un moment de grans canvis en la geopolítica global on cal alinear tots els estats membres en matèria de política exterior, es sorprenen que agafin un perfil tan allunyat de les grans enteses.

El Handelsblatt cita l'exemple de la tria que ha fet Borrell en el seu primer viatge oficial com a comissari a Pristina, la capital de Kosovo. Cal recordar que Espanya és un dels pocs estats membres que no reconeix, onze anys després de la seva independència, la seva autonomia. Així doncs, els acords que pugui propagar un representant com el socialista català pot dificultar les relacions de la UE amb els Balcans.

L'opinió alemanya va més enllà i defineix Borrell com un home "impulsiu, arrogant i amb poca capacitat de raonament". Per tot plegat, asseguren que una majoria dels parlamentaris europeus van ser contraris a nomenar-lo, però l'equilibri de càrrecs entre estats membres el va afavorir. L'exemple del seu viatge a Pristina el consideren "tot un acte intimidatori".

diari alemany captura

"Què fa que el nou comissari d'Afers Exteriors de la UE, Josep Borrell, sigui una figura controvertida?", titula el principal diari econòmic alemany

No només el Handelsblatt critica el nomenament de Borrell. El diari també parla amb experts com l'assessor polític Paul Butcher, del Centre d'Estudis Polítics Europeus de Brussel·les, que defineix Borrell "d'autèntic desastre". 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat