L'Alt Representant de la Unió Europea, Josep Borrell, ha assegurat aquest dijous en la seva primera visita a Kosovo que la seva tasca com a cap de la diplomàcia europea no és que els estats del bloc comunitari reconeguin Kosovo, sinó "facilitar el diàleg" entre Belgrad i Pristina per normalitzar les relacions.

A més d'Espanya, Xipre, Grècia, Romania i Eslovàquia continuen sense reconèixer la independència de Kosovo, proclamada l'any 2008. Després de reunir-se amb el president de Kosovo, Hashim Thaci, Borrell ha dit, en declaracions a la premsa, que la Unió "no està completa sense els Balcans".

A més, l'Alt Representant ha apuntat que l'estabilitat a la zona és d'interès per a Europa, que "no es pot permetre tenir un altre cop els Balcans separats".

Té raó Borrell?

Tot i que la UE no té una posició hegemònica sobre la situació de Kosovo, 22 dels 27 estats-membre (si ja no tenim en compte al Regne Unit) reconeixen la independència d'aquest país. Només cinc països encara aguanten sense reconéixe'l: Eslovàquia, Grècia, Romania, Xipre i Espanya.

Aquest fet fa que, tot i que la UE dona llibertat als seus estats-membre sobre Kosovo, la voluntat de la major part dels seus membres -entre els quals es troben els tres principals països del bloc comunitari: Alemanya, França i Itàlia- apostaria per la normalització de l'estatus de Kosovo.