Els serveis diplomàtics de la UE, ara dirigits per l'exministre espanyol Josep Borrell, haurien retirat o suavitzat un informe sobre la campanya de desinformació sobre el coronavirus per part de la Xina. Segons diversos diaris internacionals, entre els que hi ha el britànic Financial Times o el nordamericà The New York Times, asseguren que els diplomàtica de la UE van cedir a les pressions de les autoritats xineses i van rebaixar l'informe, que era més crític amb Pequín. Tots ells aporten correus electrònics com a proves de les pressions.

Pel que fa específicament a l'informe, algunes parts del document asseguraven que la Xina havia fet una campanya de desinformació per desviar la seva culpa en el brot i per millorar la seva imatge internacional. Segons els citats diaris internacionals, també The Times o l'influent Politico, la publicació de l'informe es va endarrerir uns dies en la publicació per les pressions xineses i se'n va suavitzar el to per no irritar-los.

Alguns eurodiputats, com ara el liberal holandès Bart Groothuis, ja han demanat explicacions formals a Borrell al Parlament Europeu. Segons assegura Politico, que hauria tingut accés a l'esborrany previ a la publicació, el contingut de l'informe no va canviar substancialment, però sí el llenguatge, que es va suavitzar per no irritar Pequín.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat