Josep Borrell, alt representant de la Unió Europea per Assumptes Exteriors i Política de Seguretat, rep una pensió procedent d'un fons de l'Eurocambra a banda del seu salari mensual d'uns 20.000 euros, segons recull el diari Euobserver. "El cap de política exterior de la UE cobra actualment una pensió d'un fons del Parlament Europeu que suposa uns 400 milions d'euros de deute i que pot requerir un rescat dels contribuents en un moment en què la inflació i els alts costos energètics afecten molts europeus", explica el mitjà especialitzat en les institucions europees. En aquesta línia, Euobserver apunta que "el socialista de 75 anys té dret als pagaments de la pensió, que s'afegeixen al seu salari mensual de més de 20.000 euros, sense incloure les prestacions". 

Aquesta informació d'Euobserver ha estat confirmada per un portaveu de Borrell, que els ha assegurat a través d'un correu electrònic que aquestes xifres són certes: "Sí, cobra una pensió d'aquest fons de pensions voluntàries". Aquesta investigació sobre Borrell ha arribat als mitjans internacionals, com és el cas del diari britànic The Times, el qual ha escrit que "el diplomàtic de la UE que rep 200.000 lliures també cobra una pensió". "Josep Borrell, de 75 anys, cobra 17.260 lliures mensuals com a alt representant de la UE per als afers exteriors (HRVP). També està rebent pagaments d'una pensió vinculada al seu càrrec anterior al Parlament Europeu", ha recollit el diari. 

El fons d'on cobra Josep Borrell

Josep Borrell està adherit al que es coneix com el fons de pensions voluntàries del Parlament Europeu. Segons Euboserver, es tracta d'un fons "controvertit atès que té un dèficit massiu que continua augmentant". En aquest sentit, el diari exposa que "la diferència entre les obligacions futures i el valor liquidatiu (dèficit actuarial) del fons de pensions a 31 de desembre de 2018 era de 286,1 milions d'euros. Això va augmentar fins als 379 milions d'euros el 31 de desembre de 2021". El mitjà apunta que aquest fons s'ha de tancar entre el 2024, quan hi haurà eleccions europees, i el 2026, un moment on, segons Euobserver, "els contribuents es veuran obligats a rescatar un esquema que ha demostrat ser un maldecap per a la direcció del Parlament Europeu".  De fet, alguns parlamentaris europeus han adreçat una carta a la presidenta de la institució, Roberta Metsola, on asseguraven que el fons té "potencials riscos devastadors per a la reputació del Parlament Europeu" i que no hi ha "una solució de futur, encara que se sap que el fons de pensions voluntàries estarà en insolvència en un futur pròxim".

Qui té dret a rebre aquesta pensió?

Segons Euobserver, l'Eurocambra calcula que, com a mínim, 872 persones cobraran una pensió procedent d'aquest fons el 2024, una xifra que contraposen a la del 2009, quan només 623 persones van rebre la pensió. Totes aquestes persones eren diputats del Parlament Europeu abans del 2009 i només van haver de pagar durant dos anys per tal que se'ls garantís el dret a la pensió. "Mentrestant, el dèficit del fons només ha continuat augmentant a mesura que cada cop més antics eurodiputats, inclosos els actuals que també estaven en el càrrec abans del 2009, arribaven als 65 anys", exposa Euobserver. A banda de Borrell, també reben pensions antics eurodiputats com la francesa d'ultradreta Marine Le Pen i el seu pare, Jean-Marie, o el polític britànic Nigel Farage, que va ajudar al Regne Unit a sortir de la UE.