El diari Euobserver, especialitzat en les institucions europees, ha denunciat la persecució d'Espanya als independentistes catalans a través del programa d'espionatge Pegasus. Amb el títol de "Les víctimes catalanes de programari espia reclamen justícia", el diari explica la compareixença davant els eurodiputats de l'expresidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, i d'altres catalans espiats. 

"Paluzie, una destacada economista i acadèmica catalana, va ser objectiu de Pegasus, un programari espia d'origen israelià que pot prendre el control total del telèfon mòbil d'una persona. Paluzie va dir que els atacs van passar el primer dia de les eleccions internes a l'Assemblea Nacional Catalana, una organització independentista. Aquestes eleccions es van celebrar el 10 de juny del 2020. "Els atacs estaven dissenyats per provocar una reacció d'impuls per fer clic als enllaços", va dir. Citizen Lab, un laboratori canadenc amb seu a la Universitat de Toronto, va dir que l'atac es va fer passar com una actualització de Twitter d'un diari català", explica Euobserver. Recorda que Paluzie és una de les 65 persones conegudes que han estat espiades a l'Estat espanyol. "D'aquestes, 63 van ser atacades o infectades per Pegasus, mentre que altres quatre ho van ser pel programa Candiru, un programari espia mercenari israelià, segons Citizen Lab", afegeix.

Euobserver explica que Òmnium Cultural també va ser objecte d'espionatge. "Comentaris similars va fer Elena Jiménez, responsable d'afers internacionals i incidència a Òmnium Cultural, una organització de la societat civil dirigida per voluntaris. Jiménez diu que va ser objectiu de Pegasus tres vegades, entre febrer i maig del 2020. "Per quins motius? Qui va ordenar això? No tinc resposta a cap d'aquestes preguntes", va dir. Altres víctimes d'espionatge de Pegasus a Òmnium són Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium llavors, i Jordi Bosch. “El que teníem en comú és que formàvem part del cercle íntim de Jordi Cuixart”, va explicar Jiménez", apunta. "En aquell moment, Jiménez proporcionava informació confidencial a grups de drets humans com Amnistia Internacional i Frontline Defenders. "Estaven interessats en el cas de Jordi Cuixart i els vam estar donant informació", va indicar".

El diari narra també els impediments que posa Espanya perquè s'investigui aquest espionatge. "Espanya s'ha negat fins ara a donar permís al comitè d'investigació [de l'Europarlament] per dur a terme una missió d'investigació al país, ha dit l'eurodiputada verda belga Saskia Bricmont. "Comptat i debatut, es tracta de la qüestió política", ha indicat als periodistes. "Espanya és l'únic país on no hi ha hagut cap missió i no hi ha acord polític per tenir una missió a Espanya", ha afegit. L'alemanya Cornelia Ernst, eurodiputada de Die Linke, ha explicat que el seu grup havia anat a Espanya l'octubre passat per investigar Pegasus. "Hem tingut la possibilitat de parlar amb advocats amb víctimes", va dir. "Però no amb el govern. El govern no estava disposat a discutir preguntes amb nosaltres i això és ja un tòpic", va manifestar".

Aquestes persones afectades per espìonatge havien de comparèixer a la comissió Pegasus del Parlament Europeu, però els grups socialista i popular ho van vetar. Al final van comparèixer en una trobada paral·lela.