L'ex president del Parlament Europeu, Josep Borrell, ha advertit aquest dimarts que "si seguim capficats amb l'independentisme arribarem a les mans". En un acte a Lleida on ha donat suport al candidat socialista de la demarcació, Òscar Ordeig, l'ex ministre socialista ha explicat el risc que suposa insistir en la independència de Catalunya i en la proclamació d'una República. "Continuar picant pedra, escollir un Govern amb la mateixa idea de 'som una República i farem una República' és donar-se cops de cap contra la paret". En aquesta línia ha continuat el seu discurs explicant les conseqüències que podria tenir aquest tipus de situacions on "l'economia s'acabarà trencant i arribarà un dia que arribarem a les mans". 

Tot i les crítiques a l'independentisme, ha dit que encara que sembli el "llop ferotge" d'aquest moviment, no té res en contra dels que pensen així però ha explicat que no és de "l'opinió que la millor solució sigui convertir-se en un nou estat". D'altra banda, sobre les eleccions, ha plantejat que aquestes podrien ser les últimes eleccions en les que faci campanya perquè "em vaig fent gran i ja és hora d'anar retirant-se una mica". 

La polèmica de "desinfectar la ferida"

Sobre la frase que va dir en un míting a Sabadell, "s'ha de desinfectar Catalunya", Borrell ha matisat. "Jo no vaig dir que s'havia de desinfectar Catalunya, el que cal desinfectar és la ferida que té. Si no la netegem, tindrà efectes dramàtics". En la mateixa línia ha demanat no manipular les seves paraules perquè "no vaig dir que s'havia de desinfectar als catalans". 

Per últim ha afirmat que el que ha passat a Catalunya no ha estat positiu i ha considerat que fa falta "immensa intel·ligència, immensa cintura i capacitat de crear empatia", ja que si els dirigents se salten la llei el problema no es resoldrà. I sobre l'autonomia que té el poble català, Borrell ha avisat que "Catalunya no ha guanyat la independència i ha perdut gran part de la seva autonomia. La recuperarà però l'ha perdut" ha conclòs.