Els caps d'estat i de Govern de la UE han nomenat formalment aquest dilluns al ministre d'Exteriors en funcions, Josep Borrell, com el pròxim Alt Representant de Política Exterior i de Seguretat Comuna de la UE i succeirà així la italiana Federica Mogherini a partir de novembre.

Els líders europeus han aprovat formalment el seu nomenament com a Alt Representant de Política Exterior i de Seguretat Comuna "des del final del mandat de l'actual Comissió fins al 31 d'octubre de 2014", segons resa el text de la decisió, que serà publicada al Diari Oficial de la UE. El president del Consell Europeu, Donald Tusk, notificarà a Borrell la decisió i serà llavors quan entri en efecte. "Prendrà efecte el dia de la seva notificació", recull el text de la decisió.

Els caps d'estat i de Govern van acordar el passat 2 de juliol nomenar a la llavors ministra de Defensa alemanya Ursula von der Leyen, com la primera presidenta de la Comissió Europea i a van proposar al ministre d'Exteriors en funcions com el pròxim cap de la diplomàcia europea en el marc de l'acord sobre el repartiment d'alts càrrecs a la UE, en virtut del qual van donar suport a la francesa Christine Lagarde com a pròxima presidenta del Banc Central Europeu, mentre que el primer ministre en funcions, Charles Michel, va ser elegit com el pròxim president del Consell Europeu.

L'Alt Representant de Política Exterior i de Seguretat Comuna de la UE ha de ser nomenat formalment pels caps d'estat i de Govern per majoria qualificada, en acord amb el president de la Comissió Europea. La presidenta electa de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va acordar el nomenament de Borrell com a pròxim cap de la diplomàcia europea a través d'una carta, amb data el 26 de juliol.

Borrell, igual que la resta de comissaris proposats per al pròxim Executiu comunitari, hauran de rebre el vistiplau de l'Eurocambra, que ha de donar el seu consentiment a la pròxima Comissió Europea en el seu conjunt. Borrell ja ha donat per fet que els independentistes intentaran torpedinar el seu nomenament com a pròxim cap de la diplomàcia europea. "Si poden, ho faran", va assegurar a mitjans de juliol a Brussel·les.