Borrell i Batet, Batet i Borrell. Amb el repte de combatre l'independentisme català damunt la taula, el nou president del govern espanyol Pedro Sánchez s'ha garantit un potent binomi, el pal i la pastanaga, entre el Ministeri d'Exteriors, Unió Europea i Cooperació, i el d'Administracions Públiques. A l'interior, Meritxell Batet prometrà diàleg a Catalunya i refer els ponts malmesos durant els anys de govern del Partit Popular. A l'exterior, Josep Borrell plantarà batalla contra el relat de l'independentisme, amb la causa judicial internacionalitzada i la presència de Carles Puigdemont a Berlín.

Ho insinuava el mateix Borrell, durant la presa de possessió al Ministeri d'Exteriors aquest dijous, en anunciar que un dels principals reptes de la UE era la "integritat territorial". I és que el ministre de la Pobla és conegut per ser habitualment molt crític amb el procés, amb manifestacions públiques que van causar malestar entre el sobiranisme, com la vegada que va instar a la "desinfecció" de la "ferida". També seu és el llibre de Las cuentas y los cuentos de la independencia. I inclús, va arribar a participar en una manifestació unionista de Societat Civil Catalana, fa uns mesos.

D'aquesta manera, reprendrà el llegat de Sánchez, qui va encetar fa setmanes una autèntica gira per explicar l'acció de l'Estat davant del conflicte, assumint aquest paper, en considerar que l'executiu de Mariano Rajoy no havia fet suficient. El secretari general del PSOE va viatjar a Alemanya el 22 d'abril, on va explicar als socialdemòcrates (SPD) del país que els independentistes van "violar les lleis" i que Espanya era una democràcia consolidada. El mateix va fer el passat 8 de maig a la London School of Economics, on es va arribar a citar amb els laboristes Gordon Brown i David Corbyn

I és que a l'executiu central havia rebut diverses alertes sobre que no seria prou garantia el suport dels països, també té un impacte l'opinió pública internacional. L'exemple remot: les portades per les càrregues de l'1-O, tals com "Bloody Sunday" o "Shame of Europe", entre d'altres. I més recent, les paraules de la ministra de Justícia alemanya, Katarina Barley, sobre que era "correcte" alliberar Puigdemont, idea que el seu portaveu va intentar matisar els dies posteriors, després d'atiar el malestar del Partit Popular i derivar en un enfrontament amb el govern espanyol.

De fet, dels esforços comunicatius del gabinet ministerial només se'n coneixien fins al moment els grups Barretina i Montserrat, promoguts per l'exministre d'Exteriors José Manuel García-Margallo, o la intensificació dels contactes entre estats les setmanes prèvies al referèndum. "Ho fem i ho seguirem fent", deia una font del govern espanyol sobre l'esforç diplomàtic del ministeri d'Alfonso Dastis. És a dir, una política basada en la tesi que “el partit es juga fora i en si els altres no et reconeixen com a Estat”, va dir Margallo sobre les Nacions Unides. 

Al seu torn, Batet reprendrà la cartera de la ja exvicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría, amb la famosa Operació Diàleg a l'estil socialista, damunt la taula, novament. De perfil dialogant i proper, la nova ministra tindrà el repte de refer els ponts, pels quals ja ha demanat públicament "deixar de fixar-se en els greuges" per ambdues parts, i remar junts en la mateixa direcció. "No ens podem conformar i pensar en Espanya com una juxtaposició de territoris", va avisar. Ans al contrari buscarà potenciar la "convivència" i l'assumpció de la diversitat com una "riquesa".

El fet és que la cartera es demostra impossible, amb l'expectativa per endavant del primer Consell de Ministres del nou govern aquest mateix divendres, on es podria fixar una idea de quan serà la primera reunió entre la Moncloa i la Generalitat. Si Santamaría va oferir diàleg amb la demanda del dret a decidir i el referèndum en plena puixança entre l'independentisme, a Batet li tocarà assumir el repte dels judicis de l'1-O –cap a la tardor– així com la voluntat de Puigdemont i Quim Torra de desplegar estructures republicanes. Una qüestió que Sánchez i Mariano Rajoy van acordar impedir.