L'Alt Representant d'Assumptes Exteriors a la Unió Europea, Josep Borrell, ha esbroncat Rússia per la situació de l'opositor rus, Alexei Navalni, empresonat. Borrell ha carregat durament contra el Kremlin per la salut "crítica" de Navalni i ha avisat a les autoritats russes que són "responsables de la seva salut".

L'exministre d'Assumptes exteriors d'Espanya durant una roda de premsa, després de reunir-se amb els ministres d'Afers Exteriors europeus, ha dit que l'entorn de l'empresonat Navalni l'ha informat sobre el seu "deteriorat" estat de salut. Borrell ha reclamat que rebi "accés immediat a professionals sanitaris de la seva confiança".

Navalni finalment, ha sigut traslladat aquest dilluns a un hospital penitenciari després que hagués demanat assistència mèdica. Segons el Servei Penitenciari Federal rus, el seu estat és "satisfactori".

Borrell dona suport a Ucraïna

Malgrat constatar que la relació amb Rússia s'ha "deteriorat", també segons Borrell, pel desplegament "molt preocupant" de tropes russes a la frontera amb Ucraïna, ha assegurat que no tenen sobre la taula noves sancions. "El risc d'una escalada és evident", ha dit l'Alt Representant sobre el desplegament de tropes russes a la frontera amb Ucraïna. Segons ha dit Borrell, Rússia ha desplegat 150.000 soldats a la frontera amb Ucraïna. "Instem Rússia a desescalar i defugir les tensions", ha dit Borrell tot subratllant "el fort suport a la sobirania d'Ucraïna".

62 eurodiputats contra Borrell

Borrell ha carregat contra el govern rus per l'empresonament de l'opositor Navalni dies després que un grup de 62 eurodiputats conservadors l'hagin acusat "d'amenaçar seriosament la credibilitat de la Unió" per rebre una delegació de representants del govern veneçolà de Nicolás Maduro, un règim no reconegut per la UE.

En una carta enviada el passat divendres 16 d'abril i impulsada per l'eurodiputat del PP Leopoldo López Gil, els membres dels grups parlamentaris europeus Grup Popular (PPE, inclou el PP), Renew (lliberals) i el Grup Conservador i Reformista Europeu (ECR, inclou a VOX), denuncien que la recepció dels veneçolans redueix la UE als "acòlits del règim abominable" de Maduro.

Com a conseqüència, els membres estan estudiant demanar la compareixença de Borrell davant el Parlament Europeu perquè doni explicacions sobre aquest incident.

Imatge principal: Foto de Borrell a l'Eurocambra. - ACN