"No dimitiré del meu càrrec de presidenta del Parlament. Sóc innocent". Amb aquestes paraules ha respost Laura Borràs, a les petició de 6 anys de presó i 21 d'inhabilitació que demana contra ella la fiscalia per delictes de falsedat documental i prevaricació. Borràs ha  denunciat que l'acusació del fiscal és desproporcionada i infundada i que, després de quatre anys, no ha pogut sostenir els delictes de malversació i frau que, segons ha dit, s'associen sociològicament a la corrupció. Davant d'aquest escenari, la presidenta ha deixat en mans de la resta de membres de la Mesa del Parlament la "decisió política" sobre l'aplicació de l'article 25.4 del reglament que imposa la suspensió dels diputats als quals se'ls obri judici oral per un delicte vinculat a la corrupció.

 

Borràs, que ha comparegut acompanyada del secretari general de Junts, Jordi Turull, ha retret que encara no se li ha comunicat l'escrit d'acusació de la Fiscalia, i ha denunciat que les acusacions que se li imputen ja es van fer públiques fa dos dies en un mitjà de comunicació. A parer seu això és una anomalia democràtica impròpia d'una democràcia, i "humanament, una forma de terror psicològic". 

Descartada la malversació i frau

La presidenta ha fet especial èmfasi en el fet que la fiscalia hagi desestimat dues de les acusacions que fins ara se li atribuïen com són la malversació de cabals i el frau administratiu; ha denunciat que durant 4 anys ha hagut de suportar "l'etiqueta de corrupta, lladre, malversadora de diners públics, i ara la fiscalia diu que no, que no hi ha indicis per mantenir aquesta acusació". "No seré jutjada per aquests dos delictes, però ja he estat sentenciada per aquests dos delictes que ara l'acusació no és capaç de sostenir. El mal ja ha estat fet. Ha propiciat que molta gent m'hagi condemnat sense que hi hagi hagut un judici. Qui me'n rescabala?", ha reclamat per la qual cosa ha exigit visiblement indignada que "la presumpció d'innocència és o hauria de ser sagrada sempre, per tothom".

La presidenta ha deixat clar que manté que no és culpable de cap delicte, que va fer la feina que se li va encomanar a la Institució de les Lletres Catalanes i la va fer "molt ben feta". "No he comès mai cap delicte i penso continuar lluitant fins a l'extenuació per demostrar la meva innocència", ha insistit. Borràs ha apel·lat la resta de forces sobiranistes i els ha instat a tenir en compte l'anomalia democràtica de l'estat espanyol i la persecució que pateix l'independentisme, per la qual cosa ha retret declaracions contra ella que s'han produït les darreres setmanes. "No he demanat que ningú m’absolgui, el que demano és que ningú em condemni abans de ser jutjada", ha reblat Borràs, que .ha explicat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb qui ha coincidit avui al Parlament, no li ha fet cap comentari en relació aquesta situació.

Decisió política

Ha insistit que no se sent interpel·lada per l'article 25.4 del reglament, que parla de delictes vinculats a la corrupció, i que jurídicament ha quedat acreditat que aquest delicte vulnera el principi de tutela judicial efectiva. Això no obstant, ha assegurat que no ha demanat a ningú que se sali el reglament de la Cambra i que aquesta és una "decisió política" que correspondrà prendre als membres de la Mesa. "A la Mesa del Parlament hi ha diputats no jutges. Si es produís l'obertura del judici oral s'haurà de dirimir i decidir políticament a la Mesa", ha reblat.

També Turull ha insistit en què la "desproporció" de la petició del fiscal demostra que es tracta d'una persecució política, per la qual cosa ha apel·lat a les forces independentistes a no posar "catifes vermelles a la repressió de l'independentisme", no caure en aquest "parany" i actuar amb respecte escrupulós a la presumpció d'innocència de la presidenta.