Confinament perimetral municipal durant 10 dies. Ho acaba d'anunciar el Govern per frenar la interacció social i intentar remetre el creixement del risc de contagi. La restricció entra en vigor el dijous 7 de gener, just l'endemà de Reis.

Seran "10 dies per aturar el país", ha dit la consellera de Salut, Alba Vergés, que ha justificat l'estricta mesura per "reduir encara més la interacció social. El virus no dona treva". Vergés ha qualificat la mesura de "nova aturada social".

Quan encara no s'han acabat les festes de Nadal i falta l'acte que més interacció social provoca, l'arribada dels Reis d'Orient, el Procicat ha decidit avui tancar tots els pobles i ciutats de Catalunya per disminuir la mobilitat. La mesura té una durada de 10 dies, de moment, i afecta tots els dies de la setmana.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha explicat que el confinament perimetral per municipis es controlarà amb els Mossos i les policies locals: "El confinament perimetral municipal és més fàcil perquè comptem amb la col·laboració de les policies locals. És més fàcil controlar un municipi que una comarca".

Sobre si aquesta situació es podia preveure o aplicar abans de festes, Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública, ha dit que "sí", però que en el seu moment les mesures que es van aplicar van ser per reduir la interacció social en l'àmbit de la restauració, que, per cert, aquest cop se salva d'aquesta nova onada de restriccions.

Les mesures i les excepcions

El confinament municipal ve acompanyat d'un seguit de mesures que retallen més la interacció social. 

Els comerços de més de 400 m2 hauran de tancar. I els caps de setmana hauran de tancar tots els establiments comercials a excepció dels essencials. Per tant, la mesura impacta directament en les rebaixes. L'escola es manté oberta a partir de l'11 de gener. Les extraescolars se suspenen totes, menys les que es facin amb el mateix grup de l'escola i a la mateixa escola. Les activitats culturals es mantenen, però les activitats de lleure queden suspeses. Es tanquen els gimnasos, però es permet l'activitat esportiva a l'exterior. L'esport federat només es podrà fer si és a l'aire lliure. "Aquesta és la millor manera d'actuar per prevenció", ha insistit Vergés.

Però entre les excepcions hi ha anar a treballar. Segons Sàmper, és important que s'opti pel teletreball, "potenciar el teletreball", per incidir en la reducció de la mobilitat i la interacció social. De tota manera, el conseller recorda que si s'han de fer desplaçaments laborals, cal portar l'autorització i ha recomanat, també, tenir a mà una nòmina.

mesures covid 7 de gener

Sobre els retorns a casa de les famílies que hagin pogut marxar aquests dies a passar uns dies fora fins al cap de setmana, podran tornar passat el dia 7, tot i el confinament municipal.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha anunciat ajuts per als sectors que arran d'aquestes mesures pateixin una reducció de l'activitat. Encara s'hi està treballant i es presentaran properament.

Dades disparades

Actualment hi ha 2.500 casos positius de Covid-19 diaris, lluny dels 1.000 previstos per Salut. Cada setmana hi ha 17.000 casos. Ara mateix hi ha ingressades als hospitals 2.084 persones, 392 de les quals a les UCI. L'Rt acumulada està per sobre dels 400.

També s'han disparat les denúncies per incomplir les mesures aquest cap de setmana i el Cap d'Any. En total se n'han fet 3.287, 67 d'aquestes a establiments. Aquests darrers dies s'han identificat fins a 1.329 persones i 5.220 la darrera setmana.