Després de la detenció del president a l'exili Carles Puigdemont per part de la policia italiana, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, s'ha trobat davant una pregunta: és possible que el diàleg - en referència a la taula entre el govern català i espanyol - vagi per un costat diferent del de la justícia? Ella ha respost rotunda: del que s'ha de parlar en aquests moments és "d'injustícia" i aquesta "va pel mateix camí que el no-diàleg". 

Així ho ha assegurat durant la seva intervenció en el programa Més 324, on també ha insistit en l'evidència que, per l'Estat espanyol, "el president Puigdemont és l'enemic número 1", però que ara haurà de respondre davant la Unió Europea. "L'estat espanyol parla de diàleg, però aquesta és la situació que tenim en aquests moments", ha continuat. 

"Una actuació orquestrada". 

Borràs ha parlat de la detenció com, pel que semblava, "una actuació orquestrada". Segons l'han informat els acompanyants del president, "hi havia molta gent que l'esperava, un gran cos policial" així com "agents de paisà". 

"Ara estarem pendents de les declaracions que pugui fer demà i de tot el que ens diuen els advocats, els quals diuen que Puigdemont és un europarlamentari i Espanya ha fallat en la seva paraula davant el tribunal europeu". I és precisament per això que "el president és una persona lliure que pot circular per Europa". 

Visita a l'Alguer

D'altra banda ha confirmat que el seu viatge a l'Alguer previst per aquest divendres continua en marxa, "però amb aquestes notícies tot serà molt diferent". "Evidentment que hi anirem", ha insistit. 

Vilalta, a favor de la taula

Amb una opinió totalment oposada, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha continuat defensant la taula de diàleg com una via per aconseguir l'amnistia contra la causa general de l'independentisme. 

"La justícia espanyola ha enganyat el TGUE"

Per la seva banda,  el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha acusat la justícia espanyola d'haver "enganyat el Tribunal General de la Unió Eropea".

Durant la seva intervenció en el programa Més 324, Sànchez ha assegurat que, un cop ha establert contacte amb el president, aquest ha afirmat que "té el convenciment que, una vegada més, la justícia espanyola ha enganyat el Tribunal General de la Unió Europea  i, contràriament al que s'havia establert, ha mantingut activades unes euroordres que no haurien d'estar-ho". Unes acusacions que, han estat confirmades per fonts del mateix Tribunal Suprem.

Precisament per aquest motiu, ha compartit les expectatives dels advocats que estan assistint Puigdemont (un equip italià dirigit per Gonzalo Boye), que confien que, demà al matí, "la justícia italiana acabarà reconeixent aquesta actuació incorrecta dels tribunals espanyols i prevaldrà l'acord del TGUE". 

 

Imatge principal, la presidenta del Parlament, Laura Borràs / ACN