La portaveu de JxCat al Congrés i candidata a la presidenta de la Generalitat, Laura Borràs, ha justificat aquest dilluns el 'no' de la seva formació als pressupostos generals de l'Estat, que demostren que l'Estat "no està disposat a solucionar el greu problema polític i econòmic que pateix Catalunya". "No els podem donar el sí a canvi de res, ni tampoc a canvi de gairebé res", ha afirmat a la primera de les sessions del ple que aprovarà els pressupostos.

Segons Borràs "negociar com si els problemes no existissin seria tant com acceptar que la repressió funciona", però "amb nosaltres no funciona". En aquesta línia –i sense explicitar cap referència a ERC- ha afirmat que aprovar els pressupostos suposaria una "irresponsabilitat" i una "tàctica massa a curt termini".

"Alguns van pensar que facilitar sense cap prevenció el govern PSOE-Podem era una bona idea per a Catalunya, però els fets demostren que només era una bona idea per la seva intenció de governar passant de puntetes sobre el conflicte català" que "hauria de ser la seva prioritat però que ho veuen com un malson", ha dit.

ERC: "Cal continuar treballant en el que es va pactar a la investidura"

El diputat d'ERC al Congrés Joan Margall ha rebatut aquest dilluns les crítiques de JxCat al seu 'sí' als pressupostos i ha apuntat que malgrat la situació de repressió i els presos polítics "cal continuar treballant en el que es va pactar a l'acord d'investidura". Segons Margall, el dilema que les formacions independentistes tenien al davant era si continuar amb els pressupostos de la dreta, "o si podíem incidir en uns pressupostos més expansius" que "intentaran donar resposta al moment actual".