La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha tingut aquest dimarts el do de la ubiqüitat, i és que al matí presidia la Mesa del Parlament, al migdia presentava candidatura conjunta amb Jordi Turull i a les 15 hores ocupava el seu lloc per iniciar el ple del Parlament, que comença avui i s'allargarà dos dies. Com és habitual en Borràs, no ha volgut començar la sessió sense una reflexió prèvia, i així ho ha fet un dia després del nou ultimàtum que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha donat a la Generalitat per fer complir la sentència del 25% de les aules catalanes. Borràs ha denunciat aquesta intromissió, i com també és habitual, partits de la dreta l'han intentat fer callar, sense èxit.

"En dies com avui cal recordar que els països democràtics estan construïts en base a consensos que els expliquen i identifiquen, i el respecte que un país els dedica és un principi bàsic que defineix la qualitat democràtica d'aquest país. A Catalunya, un dels consensos és la necessitat de defensar el català, que és la llengua comuna dels Països Catalans i un símbol indestriable de la nostra identitat. Ahir coneixíem una nova intromissió judicial que afecta el consens a la llengua catalana. Les lleis que emanen d'aquest Parlament en matèria lingüística s'han aprovat amb majories molt àmplies i s'han de respectar. Davant d'aquesta intromissió, cal fermesa i consens per preservar la llengua, però no retrocedir en la seva defensa", ha dit la presidenta en la seva intervenció inicial.

Tan bon punt ha acabat, ha pres la paraula el diputat de Cs Nacho Martín Blanco, que ha començat fent broma dient "a veure si soc capaç d'acabar l'argument", ja que en altres ocasions no se li ha donat la paraula o bé ha estat expulsat. El diputat taronja ha fet, com sempre, una crida a l'observança del reglament de l'article 90, i després una crida a l'article 39, que estableix que la presidència del Parlament ha de dirigir els debats amb imparcialitat. Ara bé, Borràs ha recordat als taronges que no poden fer una crida a l'article 90, ja que aquest parla del decurs d'un debat, i no de l'inici del ple, que és quan Borràs ha pres la paraula: "Des del començament de la legislatura ho sap", ha dit Borràs davant la insistència de Martín Blanco.

EuropaPress 4441551 portavoz cs parlament nacho martin blanco le retrae laura borras
Nacho Martín Blanco (Cs) / Fotografia: David Zorrakino (EP)

La presidenta ha recordat que com estableix l'article 69.4 de la norma de la cambra, ella pot fer les declaracions que considera oportunes, li ha dit que no dialogaria amb ell sobre el reglament, i ha volgut seguir amb la sessió. Ara bé, ha arribat el segon diputat que l'ha volgut boicotejar, l'ultra Juan Garriga, que ha dit "és una pena" que la presidenta actuï d'aquesta manera. Borràs li ha recomanat llegir el reglament del Parlament i aquí ha acabat la discussió. Poc després, Vox ha convocat un faristol al Parlament per valorar aquesta situació, on a la sala només hi havia dos periodistes: "La presidenta ha de fer la seva funció amb neutralitat política. Fa discursos polítics per agradar a la bancada de Junts. Dimissió". 

Fa dues setmanes hi va haver una situació similar al ple, que va acabar amb expulsió. Borràs va iniciar la sessió fent una lectura de la declaració aprovada per la Junta de Portaveus que condemna el cas d'espionatge polític que han patit líders independentistes. Un cop acabada la lectura, el mateix diputat de Cs, Nacho Martín Blanco, va tornar a reclamar-li imparcialitat. Després d'un debat tens, Borràs va acabar expulsant un altre dels diputats de Cs Matías Alonso.