L'ex-primer ministre Boris Johnson ja compta amb els 100 avals necessaris per presentar-se a les primàries del Partit Conservador per lluitar pel lideratge del partit i convertir-se, de nou, en primer ministre del Regne Unit. Malgrat que Johnson encara no confirmat públicament la seva candidatura, fonts properes a l'ex-primer ministre, com ara el que va ser el seu secretari privat, James Duddrige, han assegurat aquest divendres que supera el llindar d'avals per presentar-s'hi. 

Johnson, que ha aterrat aquest matí a l'aeroport de Gatwick, a Londres, ja té l'aval de 100 dels 357 diputats tories que li permetran presentar-se al procés de selecció del Partit Conservador per convertir-se, de nou, en líder dels conservadors i també, en premier.

Johnson estava de vacances a la República Dominicana després d'abandonar Downing Street el passat 6 de setembre. Aquell va ser el seu últim dia com a cap de l'executiu britànic, però va ser a inicis de juliol quan va anunciar que dimitia després d'un mandat ple d'escàndols que va acabar fent implosió. En la seva última compareixença al parlament de Westminster, es va acomiadar amb un "Hasta la vista, baby!". Dit i fet. Poc d'un mes i mig més tard d'abandonar el càrrec, torna. 

Rishi Sunak i Penny Mordaunt, els rivals de Johnson

L'ex-primer ministre podria convertir-se en predecessor i successor de l'ex-primera ministra Liz Truss, que ha dimitit aquesta setmana després de 44 dies al càrrec i un mandat ple de polèmica. Però per aconseguir-ho, Johnson haurà d'enfrontar-se al que va ser el seu ministre d'Hisenda, Rishi Sunak, que actualment es posiciona com el favorit en el relleu de Truss. Sunak, que va perdre les últimes primàries conservadores el passat estiu contra Liz Truss, també ha superat el llindar mínim d'avals. Així, Sunak i Johnson lideren els suports, però cap dels dos encara no ha presentat públicament la seva candidatura. L'exministre d'Hisenda compta amb més de 100 avals públics, mentre que Johnson en té una cinquantena de públics, i sembla que cinquanta més de privats que poc a poc es podrien fer públics.

L'única tory que ha presentat públicament la seva candidatura ha estat la líder conservadora a la Cambra dels Comuns i exministra de Defensa, Penny Mordaunt. Aquesta va quedar tercera, per darrere de Sunak, en les últimes primàries. Malgrat tot, encara està molt per darrere dels seus adversaris quant a avals públics, ja que només en té una vintena, segons el recompte del diari The Telegraph. Si vol participar en la contesa tory, Mordaunt haurà d'assolir els 100 avals abans de les 14 h de dilluns. Aleshores, la decisió quedarà en mans dels afiliats del partit, que en una votació per internet escolliran el candidat preferit. El resultat d'aquesta votació es donarà a conèixer el proper divendres 28 d'octubre.

Qui són els que donen suport a Boris Johnson? 

El fet que la meitat dels avals de Johnson encara siguin privats ha aixecat sospites sobre si realment l'ex-primer ministre compta amb aquest nombre de suports o si es tracta d'una estratègia política arriscada. 

D'entre els avals públics, destaquen pesos pesants del Partit Conservador, com ara ​Jacob Rees-Mogg, que va ser ministre amb Johnson i actualment ocupa el ministeri d'Empresa; Ben Wallace, ministre de Defensa durant els dos últims mandats; Simon Clarke, actual ministre d'Habitatge, Comunitats i Govern Local, o Priti Patel, que va ser ministra d'Interior amb Johnson També, el president de la Conferència de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic de 2021 (COP26), Alok Sharma

L'últim en mostrar el seu suport ha estat el diputat Lee Anderson, que ha penjat a Facebook una foto de Boris Johnson parlant per telèfon i ha explicat que Boris Johnson li ha trucat i després "de parlar sobre el passat i el present", ha decidit que té el seu suport.