Al president del PDeCAT, David Bonvehí, no li consta que el rei Felip VI hagi intentat bastir ponts de diàleg amb ells per abordar la situació política a Catalunya. Amb tot, ha assegurat que els demòcrates sempre estan disposats al diàleg, amb el benentès que prèviament el monarca s'haurà de "retractar" de les seves paraules de l'1-O que ha titllat d'inapropiades.

Bonvehí ha acudit a la roda de premsa posterior a la primera reunió de l'executiva demòcrata sorgida de la darrera assemblea del partit acompanyat de la vicepresidenta de la formació, Míriam Nogueras, i ha estat ell qui s'ha encarregat de donar compte de les decisions.

En ser interrogat sobre les paraules del monarca, ha assegurat que no li constava "encara" cap intent de posar-se en contacte amb ells. "Som els del diàleg, qualsevol persona que es vulgui posar en contacte amb nosaltres aquí ens té, però li demanarem que s'ha de retractar de les seves afirmacions de l'1-O", ha advertit.

Tanca files amb Puigdemont

El nou responsable de la formació ha recordat que aquest cap de setmana la direcció demòcrata es va sumar a Waterloo a la rebuda al president Carles Puigdemont, al qual ha descrit com a "líder polític" del partit i "líder moral aquests darrers anys"; així mateix ha volgut deixar clar que el PDeCAT "fa seves les paraules de Puigdemont" sobre les exigències al president espanyol, Pedro Sánchez, en relació al suport dels diputats independentistes al Congrés. "El nostre sí no és gratuït, esperem que Pedro Sánchez ens expliqui la seva recepta per a Catalunya després de l'estiu", ha reblat.

Precisament, les diferències entre Puigdemont i l'anterior coordinadora del partit, Marta Pascal, en relació a les contrapartides que havia de rebre el suport dels demòcrates al govern Sánchez va provocar la tensió amb Puigdemont que ha acabat amb el relleu al capdavant del partit. 

Segons el president del partit, el PDeCAT aposta per un referèndum acordat amb l'Estat, però el fet de no aconseguir-ho no aturarà la reivindicació catalana. "Davant la manca d'un referèndum acordat l'alternativa no pot ser no fer res. Al contrari, Catalunya i la majoria parlamentària ha d'explorar qualsevol via", ha assegurat.

Nogueras al Congrés

La nova cúpula del partit, integrada per una suma de les diferents sensibilitats de la formació, considera que Míriam Nogueras, com a nova vicepresidenta, ha de tenir un paper important a la direcció del grup de diputats i senadors del PDeCAT al Congrés, tal com va avançar El Nacional. No obstant això, Bonvehí ha explicat que abans que es concreti aquest nou paper, vol abordar el tema amb tots els representants demòcrates a Madrid "per trobar l'encaix". 

La nova direcció, en la qual continuen tots els membres de l'anterior executiva afins a Pascal, abordarà una redistribució de funcions, entre les quals no hi haurà la figura del secretari general, mentre que les funcions de portaveu, tot i que es mantindrà aquesta responsabilitat en mans de Maria Senserrich, seran exercides pel mateix Bonvehí, "ateses les dificultats del moment".

Coordinació i unitat

La voluntat, segons el president demòcrata, és aconseguir la màxima coordinació amb el Govern de la Generalitat i el Govern a l'exili. 

"Volem un partit fort al servei de la unitat que proposa la Crida per a la construcció del nostre país. Som gent oberta, amb mirada àmplia i conscient del moment transcendental que viu el nostre país, i ens abocarem en aquest moviment que es diu la Crida en la qual creiem i de la qual volem ser partícips", ha explicat.

Aquesta setmana, els dos màxims responsables de la formació visitaran la presó de Lledoners per "confirmar la confiança" a Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn i per posar en marxa el mandat sortit de l'assemblea nacional en el sentit de fer costat la Crida Nacional per la República.

La cúpula del PDeCAT ha demanat també reunions amb el president, Quim Torra, i amb la direcció de JxCat. "Posarem tot el saber fer perquè aquesta unitat d'acció sigui real", ha assegurat.

Cas 3%

Bonvehí s'ha declarat "perplex" que s'investigui el partit, que es va crear fa dos anys, per fets del 2008-9 vinculats al cas 3%. "El PDeCAT és un partit nou, hem acordat comparèixer a l'Audiència Nacional a explicar la nostra posició i confiem que es deixi de projectar l'ombra de dubte damunt el nostre partit que és net i transparent", ha reclamat.

En ser interrogat sobre el sopar que hi va haver aquest cap de setmana a Palafrugell en què eren present el jutge Pablo Llarena i el dirigent popular Alberto Fernández, s'ha exclamat: "No m'imagino un sopar com aquest en altres països europeus, aquests sopars en què es mesclen poders de l'Estat segur que no es farien en altres països d'Europa".