Per al ministre de la Presidència, Félix Bolaños, el termini que estipula actualment l'avantprojecte de llei de secrets oficials és "raonable". Concretament, el text aprovat aquest dilluns pel Consell de Ministres marca que aquella informació més imprescindible de protegir podrà tancar-se a l'armari, sense revelar-se a la ciutadania, durant un període de 50 anys, una xifra a la qual s'ha de sumar una possible pròrroga de 15 anys. "Aquests terminis són raonables, en la línia dels països del nostre entorn i de democràcies avançades", ha afirmat.

Que el Consell de Ministres d'aquest dilluns serviria per tramitar l'avantprojecte de llei de secrets oficials se sabia des de diumenge a la nit, quan l'agència EFE va avançar les condicions del nou text i que ha de servir per substituir la normativa anterior, que data de 1968. En concret, aquesta mesura del govern espanyol fixa un període de 50 anys per protegir els 'alts secrets' de l'Estat, de manera que aquelles informacions més hermètiques podrien trigar mig segle a destapar-se (amb 15 anys de pròrroga); aquella informació catalogada de 'secrets' es protegirà un màxim de 40 anys, amb una pròrroga potencial de 10; les qüestions 'confidencials' romandran en secret entre 7 i 10 anys; i les 'restringides', entre 4 i 6 anys.

Bolaños també ha informat que aquests terminis seran "revisables" per la mateixa autoritat que els dicti si es considera que la informació pot revelar-se sense suposar cap amenaça per als interessos de l'Estat. També ha notificat que l'avantprojecte planteja la possibilitat que "qualsevol persona afectada" per un document pugui sol·licitar la seva desclassificació, i també pugui recórrer la decisió inicial de l'autoritat. A més, una altra novetat és que, quan qualsevol informació superi el seu termini màxim, es desclassificarà de forma automàtica, sense que s'hagi de demanar-ho expressament.

"Aquest avantprojecte dona compliment a la promesa del president del govern que va fer durant el debat de la nació", ha defensat Bolaños, recordant que Pedro Sánchez ja va avançar aquesta mesura fa unes setmanes. El ministre també l'ha descrit com un text "avançat" i "garantista" que permet superar una norma "absolutament franquista". Tot i això, ha defensat no poder fer els terminis més curts perquè, segon ha dit, hi ha alguna informació que és "potencialment perillosa per a la seguretat nacional i la defensa". "A tots els ordenaments hi ha lleis per protegir la informació potencialment perillosa".

Els socis no ho veuen amb bons ulls

Després de conèixer-se el termini de 50 anys, els socis de coalició ja han evidenciat que aquest punt els irrita. Unidas Podemos no està conforme principalment amb el mig segle que es fixa per desclassificar els secrets de l'Estat. Els de Yolanda Díaz sostenen que Espanya és "una democràcia madura" i "té dret a conèixer la seva història" a través de documents que, avui en dia, encara són absolutament hermètics. Amb això en ment, Unidas Podemos ja ha fet saber al PSOE el seu malestar i intentarà negociar amb els socialistes possibles canvis a la normativa quan torni al Consell de Ministres més endavant. En cas de no aconseguir-los, podria plantejar-se no donar-li suport. També el PNB, EH Bildu i el diputat d'Esquerra Republicana Gabriel Rufián s'hi han manifestat en contra.