El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat aquest dimecres que el Consell de Ministres calcula tenir llesta de cara a aquest mes de juliol l’avantprojecte de la nova Llei de Secrets Oficials. Es tracta d’un text que ha de substituir el que hi ha vigent des de 1968, en ple franquisme, i que té com un dels grans objectius regular l’accés dels jutges a aquestes informacions. Segons el cap de l’executiu, els equips tècnics ja ultimen un text que “permetrà adequar l'ordenament jurídic a les necessitats actuals i adaptar-lo la llei als estàndards internacionals".

El projecte, segons Sánchez, permetrà homologar la regulació espanyola "amb les democràcies més avançades" complint els requisits de la UE, l'OTAN i els tractats internacionals. El president del govern espanyol ha assegurat que aquest projecte es troba ara mateix en la seva última fase d’elaboració, i ha recordat que establirà el sistema reglat per a la classificació i desclassificació de documents; així com regular els procediments perquè els jutges puguin accedir a la informació classificada.

Aquesta reforma de la Llei de Secrets Oficials consta al pla normatiu del govern espanyol de cara a aquest any 2022. Pedro Sánchez es va comprometre a reformar la Llei de secrets oficials el maig del 2021, i des d'aleshores la promesa de la reforma ha emergit en diverses ocasions, l'última en motiu del Catalangate en el marc de les iniciatives del govern espanyol per pal·liar aquella crisi, en la qual es va saber que les clavegueres de l’Estat havien utilitzat el programari espia Pegasus per investigar polítics i personalitats del món independentista català, així com altres dissidents de l’estat espanyol.

Els passos per aprovar la nova Llei de Secrets Oficials

Un cop el Consell de Ministres aprovi l'avantprojecte, el govern espanyol remetrà el text al Consell d'Estat, al Consell Fiscal i al Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques. Posteriorment, el Consell de Ministres l'aprovarà com a projecte de Llei, i el text anirà a parar al Congrés, on els grups hi podran introduir esmenes abans de la seva aprovació.

Cal recordar que aquest procés parteix d’una iniciativa del Partit Nacionalista Basc (PNB) defensada des de l’any 2016. La voluntat de renovar la Llei de Secrets Oficials, però, havia topat de manera constant amb el “No” del PSOE i del PP. Ara, però, el govern espanyol es va mostrar obert i predisposat a actualitzar el text, i la Moncloa  va crear una comissió sota la batuta del ministre de la Presidència, Félix Bolaños, on també han participat els ministeris de Defensa, Interior i Exteriors.

Segons el govern espanyol, la reforma posarà al dia els procediments i evitarà bretxes de seguretat, a més d’incloure també les garanties als drets individuals de les persones. La Llei podria establir un límit d'entre 10 i 25 anys per a la desclassificació de documents, en funció del seu grau de reserva.