El govern espanyol hauria intentat boicotejar el viatge del conseller d'Exteriors, Raül Romeva, a l'Argentina, i en concret un acte públic a la plaça Catalunya de Buenos Aires, segons ha denunciat un periodista de l'agència de notícies nacional argentina, Télam, a través de Twitter.

Es tracta d’un homenatge convocat dimecres a les 19 hores amb la instal·lació d'una placa en commemoració dels 200 anys de la independència d’Argentina i en reconeixement als catalans que van lluitar a la Revolución de Mayo i la defensa de la ciutat.

En el mateix acte es col·locarà la primera pedra del monument a Lluís Companys en aquesta plaça.

La denúncia l'ha llançat a les xarxes el periodista Daniel Galvalizi.

Les pressions del govern i la diplomàcia espanyola contra l'acció exterior de la Generalitat i, en particular, contra l'explicació del procés que du a terme la conselleria de Romeva són habituals. El mateix ministre, José Manuel García Margallo, ha exposat públicament les seves reticències i la conselleria d'Exteriors ha vist recorregut el seu nom davant del Tribunal Constitucional.

L'acte de Buenos Aires s'ha convocat coincidint amb la celebració dels 200 anys de la Declaració d’Independència de les Províncies Unides del Rio de la Plata del 9 de juliol de 1816, signada en el context de la guerra d’independència que havia començat amb la revolució del maig de 1810 (Revolución de Mayo).

Dos catalans formen part de la llista de ‘libertadores’ de l’Argentina (els comerciants Domènec Matheu i Joan Larreu) membres de la primera Junta Provisional Gubernativa, i Blai Parera i Moret és el compositor de la música de l’himne nacional d’Argentina.