El Boletín Oficial del Estado ha publicat aquest dissabte el decret de nomenament de Pedro Sánchez com a president del Govern espanyol, “com a conseqüència de l’adopció pel Congrés dels Diputats de la moció de censura votada en la sessió celebrada els dies 31 de maig i 1 de juny”. Està previst que Sánchez juri o prometi el càrrec aquest mateix dissabte al matí.

 

Així mateix, el BOE publica també el cessament de Mariano Rajoy i de tot el Consell de Ministres, els quals queden oficialment “en funcions” fins a la presa de possessió dels seus substituts.

 

Tant en el cas de la liquidació del govern Rajoy com en el propi decret de cessament del fins ahir president del Govern espanyol, s’omet cap expressió d’agraïment pels serveis prestats, una cortesia habitual que també va desaparèixer dels decrets de cessament d’Artur Mas i posteriorment, de tot el Govern català destituït el mes d’octubre.

 

 

En aquella ocasió, el Govern espanyol no va incloure als decrets reials del Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), cap agraïment pels "serveis prestats" en el cessament del President de la Generalitat, Carles Puigdemont, i de tots els seus consellers, del personal eventual adscrit a ells i de diversos alts càrrecs, després de destituir-los.

La liquidació del govern Rajoy arriba després que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, hagi quedat investit com a president del govern espanyol aquest divendres després de guanyar la moció de censura contra Mariano Rajoy, amb 180 vots socialistes, d'Units Podem, el PNB, ERC, el PDeCAT i EH Bildu. D'ara endavant Sánchez s'enfrontarà a un executiu monocolor amb 84 escons, el més limitat de la història d'Espanya, que obligarà a un pacte continuat.

El nou president espanyol assumirà el càrrec amb la tradicional jura o promesa de complir i fer complir la Constitució amb un exemplar de la Carta Magna. Fonts del l’entorn del president espanyol han apuntat que el traspàs de poders es farà ràpid. Els nous ministres podrien estar nomenats en qüestió d’hores i prendre possessió dilluns de la setmana que ve, per permetre que facin l’intercanvi de carteres i que es pugui celebrar amb normalitat ja un primer Consell de Ministres divendres.

Mentrestant, Sánchez haurà de signar el decret d’estructura del seu govern, és a dir, la composició dels ministeris que després ocuparan les persones que designi. Fonts de l’executiu sortint han assegurat també que facilitaran que la tasca del relleu es pugui fer amb celeritat.