En les darreres jornades, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reiterat la seva negativa al referèndum - ni unilateral ni acordat amb l’Estat - justificant que "el dret a l'autodeterminació no existeix". Tanmateix, aquesta afirmació ha estat desmentida pel mateix Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), on consta aquest dret. 

El 28 de setembre de 1976, Espanya va signar a Nova York el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics. Aquest, d'acord amb els principis enunciats en la Carta de les Nacions Unides, adopta com a base el reconeixement de la dignitat inherent a tots els humans i dels seus drets iguals i inalienables

L'autodeterminació existeix

I, entre aquests drets, l'article 1 de la primera part del document defensa que "tots els pobles tenen el dret de lliure determinació", un principi que Sánchez ha ignorat en diverses ocasions.

"En virtut d'aquest dret estableixen lliurement la seva condició política i proveeixen així mateix al seu desenvolupament econòmic, social i cultural", continua el text, que va ser publicat al BOE el 1977. 

 

BOE AUTODETERMINACIÓN 197710733

 

Sánchez ho nega

No obstant això, Sánchez encara avui manté la seva opinió fermament. El passat 1 de juliol, el cap de l'executiu espanyol, durant una entrevista a La Sexta, va insistir que cap Constitució, ni l’alemanya, ni l’italiana, ni la francesa, no recullen aquest dret.

En aquest sentit, argumenta que no és constitucional i que a més a més tampoc no hi ha les majories necessàries al Congrés per a reformar la Constitució espanyola.

Ni referèndum ni amnistia

“Un referèndum d’autodeterminació ens uniria un dia per anar a votar, però l’endemà la societat catalana veuria agreujada la seva factura”, va defensar Sánchez. “Si vivim junts, decidim junts. El dret a l'autodeterminació no existeix”, va concloure. El mateix per l’amnistia que és “inconstitucional i també inconcebible des del punt de vista polític”.

Ara bé, malgrat tot, el president insisteix en la via del diàleg. És més, segons ell, des que és president, l’independentisme ja no parla “ni de via unilateral ni de trencament de la legalitat democràtica”.

 

 

Puigdemont respon

Per la seva banda, el president a l'exili, Carles Puigdemont, ha respost amb contundència a Sánchez, sobre permetre la celebració d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. 

"Alguns se sorprenen que Pedro Sánchez digui que no acceptarà un referèndum i que plantegi una via impossible. Hem fet abans aquest camí, i hem rebut sempre la mateixa resposta. Podem treure’n ja conclusions i posar-nos a preparar l’alternativa a la intransigència de l’Estat?", va tuitar

.

puigdemont TUIT

 

Imatge principal, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez / EFE