El termini per sol·licitar el Bo de Lloguer Jove ha finalitzat aquest divendres a les 17 hores. La sensació del Govern, però, és agredolça. La convocatòria ha tancat amb un total de 38.500 sol·licituds. Ara, el Departament de Drets Socials haurà de revisar totes aquestes peticions i aquest ajut es concedirà a partir de l'ordre d'arribada d'aquests tràmits, sempre que els requisits establerts a les bases reguladores de la subvenció es compleixin. El problema radica, per a la Generalitat, en el fet que aquesta prestació només arribarà a 9.666 joves de 18 a 35 anys per la dotació de 29 milions d'euros que ha rebut Catalunya, una quantia que l'executiu veu "clarament insuficient". En aquest sentit, la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha lamentat en unes declaracions a l'ACN que "més de 28.000 joves tenen avui una frustració", donat que aquesta és la xifra de persones sol·licitants que podria quedar-se sense aquesta ajuda. D'aquesta manera, només un de cada quatre podran aconseguir-la.

De fet, la convocatòria del Bo de Lloguer Jove va començar el dimecres 8 de juny i, en només set hores, l'Agència de l'Habitatge ja havia rebut fins a 15.000 sol·licituds. Ja aleshores, Cervera va criticar que, degut a la partida pressupostària prevista per l'Estat destinada a Catalunya, "si les peticions presentades fins al moment són correctes, en un dia haurem acabat la possibilitat de concedir el bo". Per a més inri, la titular del Departament de Drets Socials ha subratllat que aquest "infrafinançament" es constata a partir de les següents dades: la proporció de joves de 18 a 35 anys que hi ha al territori català respecte a la totalitat del jovent a l'Estat és del 16,95% i, en canvi, la dotació que el govern espanyol ha destinat a Catalunya del total dels recursos és del 14%. Segons Violant Cervera, partint d'aquesta estadística, el territori català hauria d'haver percebut un mínim de 34 milions d'euros. Si es posava el focus en la porció del pastís d'habitatges en lloguer que hi ha a l'Estat, Catalunya té el 24,84%, de manera que li correspondria una partida de 50 milions.

"Mesura electoralista"

Paral·lelament, Violant Cervera ha arremès contra el fet que no poguessin establir les seves pròpies bases "seguint les realitats territorials" del país. La consellera considera que "els 250 euros mensuals no són el mateix per a un jove que viu a Barcelona que a un municipi més petit". Davant d'això, el que Cervera demana a l'Estat és, per a futures convocatòries, "poder gestionar des del territori" i reclama una ampliació del Bo de Lloguer Jove amb més diners: "Hauríem de rebre un mínim de 60 milions d'euros". Sobre la possibilitat que hi hagi més convocatòries d'aquesta subvenció, la titular del Departament de Drets Socials és escèptica i ha expressat que tenen "la sospita que no s'ampliarà". Per això, ha qualificat la mesura d'"electoralista": "El que s'ha fet és frustrar els joves del país". El 8 de juny, Violant Cervera ja havia alertat que no es podia "frustrar les expectatives i alegria que havia generat en els joves la possibilitat d'accedir a una ajuda que contribueixi al fet que puguin emancipar-se".

Amb aquestes dades, el Departament de Drets Socials sosté que "malauradament, la iniciativa està mal dimensionada, és electoralista i improvisada, i tampoc aborda les dificultats que té el jovent per accedir a un habitatge". A partir d'ara, els sol·licitants coneixeran si l'administració valida la seva petició, fet que es desenvoluparà en un termini màxim de sis mesos des de la data de publicació de la convocatòria. La subvenció és de 250 euros al mes, amb el límit de l'import mensual de la renda o del preu de cessió, i s'atorga durant un període màxim de dos anys.