El portaveu del BNG en el Congrés, Néstor Rego, ha acusat aquest dimecres al PSOE i Unidas Podemos de tractar Galícia en els Pressupostos Generals parell el 2021 pitjor que el PP en els comptes de 2018. "No els fa vergonya?", ha preguntat retòricament en roda de premsa des de la Cambra Baixa.

Rego ha explicat que des que es va conèixer el projecte pressupostari el BNG ja va dir que no li satisfeia perquè la inversió territorialitzada a Galícia descendia més d'un 11% (104 milions d'euros) respecte als Pressupostos de fa dos anys, malgrat que la inversió global creix per sobre del 68% i la majoria de les comunitats veuen augmentada la seva inversió més del 45%, especialment les de l'arc mediterrani.

El nacionalista gallec ha qüestionat que el Govern de PSOE i Unidas Podemos hagi prioritzat en les negociacions pressupostàries "l'aritmètica en lloc de la política", la qual cosa explica, segons el seu parer, que ambdós partits hagin rebutjat diverses esmenes del BNG, entre elles, diverses relatives a l'àmbit social, on creu que el Pressupost coixeja.

Rego ha lamentat que el BNG hagi estat des de l'inici obert al diàleg però que tant el PSOE com Unides Podemos hagin mostrat un "entossudiment absolut" a la negociació de totes les seves propostes el que, segons el seu parer, evidencia que l'Executiu --amb el qual ha dit no parlar des del debat de les esmenes de totalitat-- ha adoptat una actitud "de càstig a Galícia".

Crítica als diputats gallecs del PSOE i Podemos

El representant del BNG a Madrid ha carregat contra la ministra de Treball, Yolanda Díaz, i els diputats gallecs Antón Gómez Reino (Unidas Podemos) i Pilar Cancela (PSOE) per tractar de justificar amb arguments "fàcilment desmuntables" i amb "mentides" algunes inversions importants a Galícia o per "presumir", per exemple, una partida de 1.500 milions d'euros per modernitzar la xarxa de rodalies, de la qual "ni un sol euro va a Galícia perquè no hi ha rodalies ferroviaris".

"I com els hi cauen tots els arguments, recorren a la pura demagògia en dir que el BNG s'oposa a la pujada de les pensions o que s'alia en aquests Pressupostos amb el PP i Vox", ha denunciat Rego, apuntant que precisament és el PSOE que més vegades ha votat el mateix que Vox en rebutjar sistemàticament a la Mesa del Congrés totes les iniciatives que demanaven que la Cambra investigués la "corrupció dels Borbons".

El diputat del BNG sosté que no serà el seu partit el que haurà d'explicar als gallecs per què s'oposa a uns Pressupostos que són "dolents" per a Galícia, sinó que seran els diputats gallecs del PSOE i Unidas Podemos els que expliquin per què els donen suport. "Nosaltres mai no trairem aquesta màxima que primer estan els interessos dels gallecs, i aquesta és la dignitat, la fermesa i la coherència que no suporten els diputats que venen a Madrid a votar el que els mana les seves direccions nacionals", ha postil·lat.

 

Imatge principal: El portaveu del BNG al Congrés, Néstor Rego, al Ple / Europa Press