El líder del Bloc Nacionalista Gallec al Congrés dels Diputats, Néstor Rego, ha confirmat en la seva intervenció durant el ple d'investidura el sí del seu partit a Pedro Sánchez i, tot i evidenciar les diferències entre el BNG i el PSOE —que competiran d'aquí a pocs mesos en les eleccions autonòmiques de Galícia— ha justificat que val la pena un nou govern de coalició a l'Estat per dos motius diferents: "A pesar de les nostres diferències hem pogut arribar a acords, ja que hem aconseguit defensar els interessos de Galícia i actuar com a mur de contenció contra la dreta ultra i la ultradreta". El gallec ha començat la seva intervenció, que ha fet íntegrament en la seva llengua, parlant del conflicte entre Israel i Palestina, reclamant  "més valentia" al nou govern que sorgirà d'aquesta investidura i advertint-lo que no n'hi ha prou amb reconèixer l'estat palestí sinó que cal més contundència. Després ha aprofundit en els diferents punts de l'acord amb el PSOE, que passen també per una condonació del deute d'aquesta autonomia, seguint els passos de Catalunya. I a partir d'aquest punt s'ha dedicat a criticar molt durament Alberto Núñez Feijóo per la seva gestió al capdavant del govern de la Xunta durant més d'una dècada.

 🔴 Investidura de Pedro Sánchez, DIRECTE | Última hora de la votació

"La paradoxa gallega és que les forces autonomistes no exerceixen com a tal i som nosaltres, que som nacionalistes i el nostre objectiu és la plena sobirania de Galícia, els que hem de posar sobre la taula que almenys es compleixi el que està previst en l'estatut", ha ironitzat Rego. Amb tot, ha previst que els acords amb els quals ha arribat el BNG amb el PSOE per la investidura de Sánchez tindran, probablement, un recorregut limitat, ja que qui continua governant a la Xunta és el PP: "Serà poc viable amb un govern del Partit Popular que no farà res per reclamar aquestes competències, però el BNG està treballant per fer realitat el canvi polític que Galícia necessita", ha dit el portaveu nacionalista des de la tribuna del Congrés, amb un marcat to electoral, mirant ja cap al 2024: "Aquest acord millora la vida dels gallecs i ha tingut bona valoració per part de la societat gallega, menys per part del PP, que encara no s'ha sabut reubicar, ja que ha quedat en evidència com una força política inútil per resoldre els problemes del nostre país. Amb tot, ha rebaixat les expectatives, assegurant que els "problemes estructurals de Galícia són profunds i només se solucionaran quan tinguem la plena capacitat de decidir". "Només una Galícia sobirana podrà desenvolupar plenament les seves potencialitats", ha insistit el portaveu del BNG. 

"Cal actuar dins del context que ens pertoca" 

En el seu discurs Néstor Rego també ha volgut deixar clares les diferències que separen el seu partit del PSOE, a qui ha retret que les seves polítiques en la passada legislatura es van quedar massa curtes sobretot en matèria social. Però, així i tot, ha justificat el seu vot a favor de Sánchez, ja que ha assegurat que la seva formació és conscient que "cal actuar dins el context que ens pertoca i perquè es tinguin en compte els nostres interessos". "Ara tenim un paper decisiu i ho fem a través d'un acord de legislatura que fa possible que el nostre país millori, tot i que encara queden moltíssimes coses per abordar". En la seva rèplica al BNG, que forma part del grup mixt amb UPN i Coalició Canària, Pedro Sánchez ha agraït a Rego el seu suport "que farà possible que comptem amb un govern de progrés, que serà bo per Espanya i per Galícia".