PSOE i BNG ja han signat l'acord entre les dues parts perquè l'únic diputat que té la formació nacionalista gallega al Congrés dels Diputats, Néstor Rego, doni el seu 'Sí' a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. El pacte ha estat signat entre la número dos del PSOE i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i la portaveu del BNG, Ana Pontón, a la cambra baixa. El vot afirmatiu del diputat gallec, imprescindible en una aritmètica ajustadíssima després del resultat de les eleccions del 23-J, es traduirà en la condonació de part del deute gallec amb l'Estat, i amb descomptes a dues autopistes de Galícia. Concretament, s'inclouen noves rebaixes de peatges per a l'AP-9, que ara té bonificat el viatge de tornada en menys de 24 hores si es fa servir telepeatge; i per a l'AP-53, que uneix Santiago amb Ourense per al tram que té peatge directe als usuaris. "Aquest govern tindrà una repercussió directa a la vida dels gallecs", ha afirmat Pontón en declaracions posteriors a la signatura de l'acord.

 

 

En aquest acord, les dues parts han acordat impulsar "les reformes precises per adequar l'estructura de l'Estat al reconeixement dels sentiments nacionals de pertinença", i advoca per garantir a Galícia "el mateix estatus" que Catalunya i Euskadi. PSOE i BNG també han encaixat les mans per tal "d'avançar en el reforç de la capacitat de decisió de l'autogovern gallec, mitjançant la proposta d'una convocatòria abans que acabi 2023 de la Comissió Mixta de Transferències Estat-Xunta de Galícia, per a programar, al llarg de la present legislatura, l'activació de la transferència de la totalitat de les competències recollides en l'Estatut d'Autonomia de Galícia, així com de les competències que havien estat objecte de consens al Parlament de Galícia".

Paral·lelament, les dues formacions han acordat "realitzar un estudi per a la implementació de Rodalies a Galícia, tenint en compte les necessitats de la infraestructura, el material mòbil i la disponibilitat de personal, perquè, abans del final de la legislatura, Galícia disposi de servei de Rodalies, prioritzant el tram Vigo-Pontevedra o A Coruña-Ferrol".

L'acord entre socialistes i nacionalistes gallecs arriba després que Pontón arribés a amenaçar amb una abstenció del BNG en la investidura de Sánchez, en comptes d'un vot afirmatiu. El Movemento Arredista va fer públic fa uns dies un comunicat en el qual va defensar la postura de "no donar suport" a la investidura de Sánchez per molts dels "incompliments" del PSOE respecte a la major part de l'acord de la legislatura passada.

El PSOE ja té el suport d'EH Bildu i d'ERC, de manera que falta acabar de tancar el "" del PNB i Junts. Pel que fa als independentistes capitanejats per Carles Puigdemont, han refredat la imminència de l'acord per a la investidura. A Junts, les negociacions continuen i es manté l'exigència sobre els "serrells" pendents (referents essencialment a la llei d'amnistia).