El bisbe de Mallorca ha denunciat insults per fer servir el català a missa, així com a actes litúrgics i fulls dominicals —segons recullen mitjans com El Punt Avui—. Ho ha explicat el mateix Sebastià Taltavull en un acte d'aquest divendres a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), on s'ha referit concretament a pressions i "cartes insultants". "Això notem que és més accentuat que fa uns anys, i ho vivim de manera molt clara", ha lamentat. Tot, en un context marcat pel pacte del PP i Vox amb l'agenda contra la llengua catalana sota el braç.

De fet, el bisbe ha comentat que una persona el va increpar per aquest motiu després d'haver-li donat la comunió: "Em va dir de tot, i jo vaig callar perquè no era el moment, però no té dret a reivindicar allò". "L'Església està totalment compromesa en la normalització de la llengua", ha assegurat en l'acte. També ha explicat que ha rebut personalment fins a tres grups que li havien fet aquestes crítiques per mirar de parlar-ne, tot donant-los exemplars en català de la Bíblia d'una edició pensada per a les parròquies de les illes. "Però topem amb la ignorància, i llavors hem d'anar a arguments categòrics, molt simples", ha exposat. Segons Taltavull, aquesta ignorància l'ha percebut fins i tot en "persones cultes" amb qui és "molt difícil parlar i arribar a una conclusió". "És un signe d'accentuada incultura que no s'ha assumit amb la normalitat que li correspon el fet lingüístic com a fet cultural", ha conclòs.

El fals bilingüisme simètric a l'Església

En el mateix acte hi ha hagut el director general d'Afers Religiosos de la Generalitat, Carles Armengol, que ha demanat no caure "en el fals bilingüisme simètric" en el culte de les esglésies de Catalunya. En la seva intervenció, Armengol ha avançat dades de l'organisme sobre l'estat de la llengua en el culte i ha valorat que "el català no surt molt ben parat" —cosa que a Afers Religiosos no veuen satisfactori—. A banda, s'ha referit a l'islam i ha defensat que la normalització de la religió a Catalunya només serà "plenament normal" si els musulmans són capaços de fer servir el català de forma habitual.

Les dades esmentades recullen la situació d'uns 1.600 enquestats i mostren que el 25,5% dels actes religiosos als quals assisteixen habitualment són només en català, mentre que el 33,33% són en català i castellà; el 22,1%, només en castellà; i el 10%, només en altres llengües. Així mateix, el 26,5% practiquen el culte només en català; el 33,3%, en català i castellà; i el 22,1%, només en castellà. Pel que fa a la llengua que fan servir en el centre de culte, un 18,7% ho fan només en català; un 23,9%, en català i castellà; i un 40,6%, en castellà.