El secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Luis Argüello, en les seves primeres declaracions com a portaveu dels bisbes espanyols, es va estrenar amb polèmica. A més d'afirmar que els candidats al sacerdoci han de ser "enterament homes, per tant, heterosexuals", per la qual cosa va ser acusat de LGTBIfòbia, es va enredar en una comparació entre la transsexualitat i el secessionisme.

Argüello va condemnar que en algunes lleis aprovades recentment s'autoritzés la transsexualitat atenent el sentiment de la persona que vol canviar de sexe. Argüello va reclamar que el que ha d'imperar no és el sentiment sinó la "racionalitat". I va vincular la problemàtica de la transsexualitat amb les peticions independentistes dels catalans: "Perquè avui no només és aquest assumpte, pensem en la situació política d'Espanya, en les nostres tensions com a poble, com nació i nacionalitats". Argüello va alertar que, d'aquesta manera, és el sentiment la categoria jurídica que pot fonamentar "la gran decisió del canvi de sexe o la decisió tan important de canviar de configuració de l'Estat".

Després de la polèmica que van generar les seves declaracions, la CEE va emetre un comunicat, firmat per Argüello, que demanava excuses per l'expressió utilitzada, i afirmava que no havia volgut dir "que els homes homosexuals no siguin plenament homes". No obstant això, ha mantingut que l'Església té dret a rebutjar els homosexuals, i no ha revisat les seves declaracions sobre el sobiranisme català.