La campanya de les eleccions al País Basc arriba a la seva recta final amb un gir: després de setmanes empatats amb el PNB, EH Bildu es posiciona com a primera força a les enquestes. L'últim dia en què es poden publicar sondejos per als comicis bascos, els independentistes prenen la davantera. Ara bé, això no asseguraria a Pello Otxandiano, candidat de Bildu, ser el pròxim lehendakari, ja que el PNB ja ha deixat clara la seva voluntat de reeditar la coalició amb els socialistes, que els ha permès governar fins ara. És a dir, el PSOE podria acabar sent una força clau. Així ho indiquen les enquestes de l'ABC, El Mundo i El País, amb l'excepció de La Razón, que manté el possible empat entre nacionalistes i independentistes. 

EH Bildu, la força més votada

La majoria dels sondejos publicats aquest dilluns apunten a una victòria d'EH Bildu. És el cas de l'enquesta de Sigma Dos per a El Mundo, que afirma que els independentistes s'avancen als nacionalistes i es plantarien als 28-30 escons, fet que suposaria sumar gairebé una desena de representants més que l'any 2020. Per la seva banda, el PNB baixaria dels 31 diputats actuals als 26-28. Cap de les dues formacions no arribarien en solitari a la majoria absoluta, situada als 38 diputats, de manera que necessitarien el suport d'altres forces. El PNB parteix d'una posició millor a l'hora de pactar, ja que fins ara ha governat en coalició amb els socialistes bascos, el PSE. Els 10-11 escons que es preveuen per als socialistes és la suma justa per assolir aquesta majoria. Tot i que en els escenaris menys optimistes per al PNB, ni aquesta suma seria suficient. 

La resta del Parlament basc podria perdre algunes formacions. El PP milloraria els seus resultats respecte al 2020, i passaria de 6 escons a 7-8, però la resta de partits s'hi juguen la desaparició. Tant Vox com Sumar com Unidas Podemos podrien desaparèixer de l'hemicicle. En el millor escenari, traurien un representant. 

enquesta eleccions basques el mundo
Font: El Mundo

Els pitjors pronòstics per al PNB

Com ja s'apunta a l'enquesta d'El Mundo, el PNB no només deixaria de ser la força més votada, sinó que potser no podria ni sumar prou amb els socialistes. El sondeig de GAD3 per a l'ABC apunta en la mateixa direcció: la suma entre PNB i PSE està en perill. Mentre que EH Bildu aconseguiria la mateixa forquilla de vots, entre 28-30, els nacionalistes bascos obtindrien 27-29 diputats. Finalment, els socialistes repetirien els seus resultats del 2020, amb 10 diputats. En l'escenari més pessimista per al PNB, la suma amb els socialistes només els donaria 37 escons, un menys dels que calen. 

Pel que fa a la resta de formacions, hi ha poques variacions respecte a altres sondejos. Els populars poden millorar lleugerament els seus 6 escons actuals, i en el millor dels casos sumar-ne un. Vox i Unidas Podemos són molt a prop de no treure cap representant, les previsions per a cadascuna d'aquestes dues formacions parlen d'entre 0-1 diputats. Finalment, el projecte de Yolanda Díaz només està lleugerament millor que les dues formacions anteriors, ja que podria aconseguir entre 0 i 2 diputats. 

enquesta eleccions basques abc
Font: ABC

A punt de desaparèixer: Podemos, Sumar i Vox

A l'enquesta de 40dB per a El País, la victòria amb 30 diputats de Bildu es repeteix, així com la segona posició del PNB (28). De nou, la tercera força serien els socialistes, que repetirien els seus 10 representants actuals. En aquest cas, els nacionalistes i el PSE sumarien just el nombre de diputats necessaris per a la majoria absoluta. En aquest escenari, el PP es quedaria estancat amb els 6 diputats actuals. 

On s'observen més canvis amb la resta d'enquestes és amb la resta de partits. El sondeig només apunta que Vox, en l'escenari més optimista per a la formació d'Abascal, tornaria a aconseguir un escó. En canvi, l'espai de l'esquerra espanyola que abans ocupava Unidas Podemos, i ara comparteix amb Sumar, quedaria completament fora de l'hemicicle. 

enquesta eleccions basques el pais
Font: El País

Una predicció diferent: empat

Finalment, de les quatre enquestes publicades aquest dilluns, una dona una nota discordant. El sondeig de NC Report per a La Razón apunta que EH Bildu i el PNB empataran, amb una forquilla d'entre 28 i 29 escons. És més, el percentatge de vot per als nacionalistes estaria un punt per sobre dels independentistes, el 35,3%, concretament. En aquest cas, el PNB podria assolir la majoria absoluta sense problemes de la mà dels 10 escons socialistes. 

Pel que fa a la resta del sondeig, segueix les passes de la resta. El PP passaria dels 6 diputats actuals a 7/8. Tant Vox com Sumar lluitarien per aconseguir un escó, amb una mica més de percentatge de vot per als de Díaz. Finalment, Unidas Podemos es quedaria completament fora del parlament, en perdre els 6 escons del 2020. 

eqnuesta eleccions basques la razon
Font: La Razón

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!