EH Bildu vol que una delegació del Parlament basc acudeixi com a observadora al judici del cas 1-O per "assegurar-se" que el Tribunal Suprem "compleix totes les garanties processals" i "respecta escrupolosament els drets" dels imputats. La coalició sobiranista ha presentat una proposició de llei en aquest sentit que, segons la parlamentària d'EH Bildu Jone Goirizelaia, té com a objectiu "impedir un nou cas Bateragune".

La iniciativa té el seu origen en la visita que una delegació del Parlament va fer a l'octubre passat a les presons catalanes on estan presos els líders independentistes. 

"Ens van demanar que acudíssim al judici i ens vam comprometre a fer-ho. Sabent com funciona la justícia espanyola, i a Euskal Herria, per desgràcia, ho sabem bé, a ningú li ha d'estranyar la sol·licitud ni la seva por que els seus drets fonamentals siguin vulnerats. La seva petició és lògica i la nostra obligació és estar al seu costat per impedir un nou cas Bateragune", ha afirmat Goirizelaia.

Sense sentit jurídic

La parlamentària sosté que els delictes i les penes que demanen la fiscalia i l'Advocacia de l'Estat són un "sense sentit jurídic" que el Parlament ha de denunciar i considera que l'Estat espanyol "ha deixat en evidència el seu verdader caràcter antidemocràtic" perquè "busca venjança, no justícia". "Vol condemnar els independentistes catalans per fer política i complir el mandat dels seus electors", ha afegit

EH Bildu ha proposat també que la Cambra denunciï "la instrumentalització de la justícia amb fins que no tenen res a veure amb el dret" i reiteri l'exigència de llibertat de les persones empresonades pel procés, a més de reivindicar "una solució política i democràtica" i que es deixi el poble de català "que decideixi el seu futur en llibertat".