El pròxim 21 d'abril tindran lloc les eleccions al País Basc que poden arrossegar un canvi en la política basca. Segons una enquesta d'Electomanía per El Español, EH Bildu aconseguiria la victòria en els pròxims comicis, aconseguint 28 diputats, 7 més que en les eleccions de 2020. Amb aquest resultat la formació de l'esquerra abertzale es convertiria en la força més votada, frec a frec amb el PNB, els quals obtindrien 27 escons. En el cas dels nacionalistes bascos, la nova cita electoral els passa factura i perdrien quatre escons. Tanmateix, cap de les dues formacions podria governar en solitari, ja que la majoria se situa en els 38 representants. 

L'enquesta mostra com, per primer cop, EH Bildu seria la força més votada pel conjunt de la societat basca en unes eleccions autonòmiques. La formació liderada per Pello Otxandiano aconseguiria el 34,2% dels vots. Malgrat que són bons auguris pels abertzales, no poden confiar-se, ja que el PNB els trepitja els talons. Tot i que els nacionalistes s'encallen com a segona força més votada, ho fan amb un 33,9% de la intenció de vot. El sondeig mostra com Bildu seria la força més votada a Àlaba i Guipúscoa, mentre que Biscaia es mantindria en mans del PNB.

enquesta pais basc El Español
Font: El Español

La resta de les formacions queden molt més lluny, tant en nombre de representats com en intenció de vot. Per una banda, el PSOE perdria un escó en uns nous comicis, passant de 10 a 9. En canvi, el Partit Popular (PP) milloraria els seus resultats respecte a les eleccions de 2020, sumant un diputat més, arribant als 7 representants. A més, Vox tornaria a obtenir un diputat a l'hemicicle basc. 

Surt Podemos i entra Sumar

La pèrdua més gran de representants la pateix Unidas Podemos, els quals es quedarien sense presència parlamentària, després que l'any 2020 aconseguissin 6 diputats. Si bé Podemos queda fora, la força que habita ara aquest espai polític, Sumar, sí que entraria al Parlament del País Basc. Tanmateix, no igualarien els resultats dels morats i es quedarien amb tres diputats. 

S'accelera la precampanya 

Després que el passat 22 de febrer, l'actual lehendakari Íñigo Urkullu (PNB) anunciés que les eleccions tindran lloc el pròxim 21 d'abril, els partits bascos han pres l'accelerador de cara als comicis. Per exemple, qui substituirà Urkullu, Imanol Pradales, va fer el seu últim acte oficial el 23 de febrer com a diputat per Biscaia, per centrar-se en la campanya. No són els únics, la resta de partits ja s'han enfocat en les eleccions basques i els líders estatals de diverses formacions ja tenen a l'agenda una visita al País Basc. 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!