EH Bildu i ERC han pactat crear un grup propi, tant al Congrés dels Diputats com al Senat, després de les eleccions generals del proper 28 d'abril, tot i que concorreran per separat. No es descarta que BNG o altres formacions puguin sumar-se a la iniciativa, segons han informat Europa Press fonts de la coalició sobiranista basca.

Les mateixes fonts han assegurat que ambdues forces polítiques no es presenten en coalició als comicis estatals pels requisits que s'estableixen per a això --per circumscripcions provincials, en lloc de per circumscripció única com en les europees--, però acordaran un programa de mínims per poder conformar el grup únic en les Corts Generals. Oriol Junqueras encapçalarà la llista d'ERC per Barcelona, mentre que EH Bildu decidirà en propers dies les seves candidatures.

El coordinador d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, porta setmanes realitzant crides per arribar a construir una "aliança sòlida" entre les formacions progressistes de les "nacions sense Estat", com Euskadi, Catalunya i Galícia, a favor del dret d'autodeterminació.

La coalició sobiranista basca i Esquerra porten temps treballant per aconseguir aquest preacord, tasca en la qual es va aprofundir quan el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va convocar els comicis pel 28 d'abril. Llavors, Otegi va apel·lar, en un tuit, a la creació d'un bloc d'aquestes característiques, cosa que ja s'estava forjant.

En línia amb la coalició formada per EH Bildu, ERC i BNG, que concorren junts a les eleccions europees sota la denominació d''Ara repúbliques', encapçalades per Junqueras, la coalició sobiranista basca i Esquerra han pactat sumar forces de cara als comicis estatals.

Davant els requisits que es demanen per formar coalició de cara a les generals, la qual cosa impediria la seva materialització, han decidit presentar-se per separat, i conformar grup únic en les cambres alta i baixa, amb un programa de mínims que es basa en els mateixos principis polítics que sustenten la coalició europea 'Ara Repúbliques'.

La Taula Política d'EH Bildu es reunirà aquest dilluns vinent per validar aquest projecte sense precedents amb el qual ambdues forces volen realitzar de forma conjunta les seves reclamacions i "sincronitzar" els processos basc i català.

Aquestes forces de Catalunya i Euskadi creuen que, d'aquesta manera, es convertiran en el "major grup independentista d'esquerres" de "dues o més nacions" de l'Estat en la història de les Corts Generals, i seran "determinants" en la propera legislatura.

Quins plantejaments defensaran?

Els plantejaments que defensaran seran, entre d'altres, la defensa del dret a decidir i oposició a "la recentralització", arribar a "una democratització enfront del Règim del 78", lluitar contra "l'auge de l'autoritarisme" i a favor de "els drets civils i socials, davant "les retallades i polítiques retrògrades", i "la tornada dels presos a casa".

La direcció d'EH Bildu donarà aquest dilluns el vistiplau al preacord, per a, posteriorment, oferir una roda de premsa a Sant Sebastià. Aquest diumenge, a més, es referirà a aquesta qüestió Otegi en una compareixença a les 12:30 hores. Les bases de la coalició hauran d'aprovar la iniciativa en l'Assemblea General que se celebrarà el 23 de març.