Compte enrere per les eleccions al País Basc d'aquest diumenge 21 d'abril, i precisament aquest dimarts a la nit els aspirants del PNB i EH Bildu a la Lehendakaritza, Imanol Pradales i Pello Otxaniano, van confrontar els seus programes en l'únic debat televisiu amb tots els candidats, en què no van abordar la polèmica per les declaracions d'aquest darrer en relació amb ETA. Precisament són aquestes declaracions les que li estan constant una allau de crítiques a les portades a Otxandiano, encara que les enquestes sí que li somriuen: EH Bildu es posiciona com a primera força a les enquestes. L'últim dia en què es podien publicar sondejos (aquest dilluns) per als comicis bascos, els independentistes van prendre la davantera. Ara bé, això no asseguraria a Pello Otxandiano ser el pròxim lehendakari, ja que el PNB ja ha deixat clara la seva voluntat de reeditar la coalició amb els socialistes, que els ha permès governar fins ara. Les declaracions de la discòrdia van ser en una entrevista a la Cadena Ser on va qualificar dilluns ETA com a "grup armat" i no com a organització terrorista. 

El País assegura que "Bildu ensopega a la campanya per la seva resistència a censurar ETA" l'endemà que a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, ha afirmat que el seu executiu "no comparteix en absolut" les manifestacions d'Otxandiano, perquè "aquest país ha patit molts anys el terrorisme d'ETA, moltes persones van ser assassinades pel terrorisme d'ETA, i no reconèixer que ETA va ser una banda terrorista és covard i un menyspreu absolut a totes les víctimes i a la societat en el seu conjunt". En clau internacional, el rotatiu tem destaca que "l'ONU tem que Israel ataqui instal·lacions nuclears de l'Iran" mentre Israel segueix estudiant els següents passos en aquesta crisi.

El País
El País

El Mundo carrega contra Bildu, però també rep la Moncloa l'endemà de condemnar les declaracions de Pello Otxandiano: "Moncloa deplora el passat etarra de Bildu després de 5 anys de blanqueig". També, sobre les eleccions al País Basc, es fa ressò de l'atac contra el candidat del PNB, Imanol Pradales, que aquest dimarts va ser atacat amb gas pebre a la sortida d’un míting a la localitat de Barakaldo, quan es dirigia a la televisió basca per celebrar el debat entre candidats. Segons van informar fonts del PNB, l'Ertzaintza va detenir la persona que havia ruixat amb esprai el polític, que a hores d’ara té més números per convertir-se en el nou lehendakari.

El Mundo
El Mundo

La Mesa del Congrés dels Diputats ha acordat rebutjar la petició del Senat, controlat pel PP, d'aturar la tramitació de la llei d'amnistia. La Mesa ho ha fet d'acord amb un informe dels lletrats molt contundent que acusa la cambra alta de pretendre una "clara ingerència" en l'autonomia parlamentària. El document, de 14 pàgines, afirma que el Senat pretén "assumir funcions de fiscalització del funcionament intern" del Congrés. L'ABC carrega les culpes a Francina Armengol, la presidenta del Congrés, i l'acusa d'"agreujar el conflicte amb el Senat en usurpar les funcions del Ple del Congrés" i destaca que el Senat "rebutja que la Mesa, controlada pel PSOE i Sumar, tingui legitimitat per respondre al xoc institucional sobre la llei d'amnistia".

ABC
ABC

"Les víctimes, contra Bildu: 'El mateix discurs però sense passamuntanyes'". Aquest és el titular que ha escollit La Razón, que ha parlat amb representants d'associacions de víctimes del terrorisme, com a resposta a les paraules de Pello Otxandiano, que dilluns va qualificar ETA com a "grup armat". La presidenta de l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT), Maite Araluce, adverteix que el de EH Bildu "és el mateix discurs de sempre, encara que ara porten americana i camisa en lloc de txapela i passamuntanyes". La fotografia també té a veure amb els comicis bascos i és la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, acompanyada del candidat del PP a les eleccions, Javier de Andrés.

La Razón
La Razón

Eleccions també a La Vanguardia, concretament les europees del 9 de juny, que assegura que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, planeja proposar Teresa Ribera com a cap de llista del PSOE a les eleccions al Parlament Europeu, una posició des de la qual després podria fer el salt a la Comissió Europea amb la idea d'ocupar una cartera relacionada amb el clima i l'energia. Imatge per la derrota del Barça, que ha caigut eliminat de la Champions League en perdre a Montjuïc contra el París Saint-Germain, per 1-4, en un partit marcat per la polèmica expulsió de Ronald Araujo en el minut 30, amb 1-0 al marcador. 

La Vanguardia
La Vanguardia

"La UE i els EUA preparen sancions contra l'Iran", titula El Periódico sobre les conseqüències per l'atac contra Israel. Les noves sancions podrien arribar "els propers dies", segons ha avançat durant una roda de premsa la secretària del Tresor dels EUA, Janet Yellen. Yellen ha apuntat que aprofitarà les reunions de primavera del Fons Monetari Internacional (FMI) i del Banc Mundial (BM), que se celebren aquesta setmana a Washington, per coordinar postures amb els seus aliats i ampliar el règim de sancions que ja pesa sobre Teheran. La titular del Tresor no ha ofert detalls sobre quines sancions imposaran els Estats Units i els seus aliats; però, preguntada per la premsa, ha esmentat la possibilitat d'augmentar els controls per evitar que Teheran se salti les sancions nord-americanes que ja pesen sobre el seu sector petrolier.

El Periódico
El Periódico

L'Ara destaca que "la patronal turística diu que l'Estat no pot assumir més visitants". Les companyies aèries tenen programats per a aquest estiu a Espanya 240 milions de seients, un 13,5% més que l'any passat, de manera que previsiblement tornaran a fulminar el rècord de l'any passat, en una temporada en què la pujada dels preus no frenarà el pols viatger impulsat després de la pandèmia. El president de l'Associació d'Aerolínies (ALA), Javier Gándara, ha explicat que l'oferta per viatjar entre l'abril i l'octubre és superior als valors de l'any passat a totes les comunitats, però més intens a les Canàries o Andalusia, on hi ha previstos un 14% més de vols.

Ara
Ara

Finalment, El Punt Avui es fixa en les 150 comunitats energètiques que hi ha a Catalunya "formades per ciutadans que planten cara a l'oligopoli i produeixen la seva pròpia energia verda". El diari apunta que aquesta és una opció encara molt desconeguda pel gran públic, però que a Catalunya són ja milers les persones que s’estan unint per produir i consumir la seva pròpia energia verda. "Han creat una comunitat energètica, entitat sense ànim de lucre formada per ciutadans i organitzacions del territori com ara associacions de veïns, fundacions i ajuntaments, que s’autoorganitzen per impulsar al seu barri, poble o municipi un model energètic de proximitat, sostenible, inclusiu i de propietat col·lectiva", explica. El diari català també s'acomiada del catedràtic de Filosofia i exeurodiputat d'Esquerra Republicana Josep Maria Terricabras que va morir aquest dimarts als 77 anys.

El Punt Avui
El Punt Avui
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!