El PDeCAT ha pactat amb el govern espanyol que els abonaments en les línies estatals d’autobús passin a ser gratuïts. Es tracta d’un dels acords als quals ha arribat la formació amb l’executiu de Pedro Sánchez per donar llum verda als pressupostos espanyols. Així ho ha anunciat aquest dimarts el líder del PDeCAT al Congrés dels Diputats, Ferran Bel, que ha insistit que la seva voluntat és estendre aquesta gratuïtat també a les línies autonòmiques, no només les estatals.

La voluntat d’aquesta mesura no és que el trajecte en autobús Barcelona-Madrid passi a ser gratuït - tot i que sí que ho serà- sinó que tampoc suposi cap cost el trajecte entre parades. “Si un autobús viatja des de Barcelona fins a Madrid i fa una parada a Lleida, per exemple, això també passarà a ser de franc”, ha explicat Bel. El líder del PDeCAT a la cambra baixa ha afirmat que continuaran negociant amb la Moncloa per tal que els trajectes autonòmics també passin a ser gratuïts. Ara bé, calcula que aquesta novetat entri en vigor aquest pròxim 2023. 

 

Bel s’ha mostrat “molt satisfet” per haver arribat a aquest acord amb el govern espanyol, i ha opinat que era necessari tirar endavant els comptes espanyols. “No són els pressupostos que hagués fet el PDeCAT, però sí que són millors del que eren abans, i la seva no aprovació hagués significat la pròrroga pressupostària”, ha dit. D’altra banda, ha agraït el tracte rebut pel ministeri d’Hisenda, tot i afirmar que no tots els ministeris han estat igual de “sensibles”. Ha insistit, doncs, que si l’acord ha estat possible ha sigut perquè el govern presidit per Pedro Sánchez ha mostrat “tenir capacitat de negociació”. “Sempre hem defensat i sempre hem estat absolutament conscients de la necessitat que l’Estat pugui disposar d’uns pressupostos”, ha sentenciat el líder del PDeCAT al Congrés.

Així mateix, Bel ha explicat que els acords amb els quals ha arribat el PDeCat amb el govern espanyol fan que la Moncloa inverteixi uns 40 milions d’euros a Catalunya. Pel que fa a la investigació, la formació ha pactat amb l’executiu una inversió d’un milió d’euros pel material compartit que utilitzen els centres d’investigació catalans; així com l’impuls des del govern espanyol de la construcció d’un edifici que concentrarà la investigació biomèdica d’alta referència a Catalunya. La Generalitat ja havia posat part dels diners necessaris per posar-lo en marxa. Bel ha destacat també que s’ha pactat considerar com a interès general l’Open Barcelona, així com el torneig Comte de Godó, i també col·laboració per part del govern espanyol amb relació a la Copa Amèrica de vela. També s’ha pactat que a 18 municipis catalans es construeixin instal·lacions que puguin donar millors serveis als seus habitants.