Ambient distès. Després de la seva arribada a Madrid per participar en la cimera de l'OTAN, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha tingut temps per bromejar amb el rei Felip VI sobre el fet que els EUA no serien independents sense la Casa Reial. "Alguns diuen que no seríem un país independent sense vosaltres, nois", li ha dit Biden al Rei durant una compareixença conjunta al Palau Reial. 

És el primer cop que Felip VI rep l'actual president dels EUA des que va arribar a la Casa Blanca el gener del 2021, per substituir Donald Trump. Tanmateix, és veritat que van tenir algunes trobades quan Felip era príncep i Biden vicepresident de Barack Obama (entre el 2009 i el 2017). Sigui com sigui, el discurs del dirigent nord-americà ha començat amb bromes sobre la fama que té la Casa Reial en un poble de Delaware (on Biden té la seva residència privada als EUA). "Hi apareixem, ens hi conviden i ens hi estem més temps del que hauríem (d'estar). Vagi amb compte, potser mai no ens en tornem (als EUA)", ha comentat.

 

La cimera de l'OTAN

El Rei ha rebut Biden a la plaça de l'Armeria, des d'on han pujat per l'escala d'Ambaixadors i han accedit al Saló de Columnes a través del Saló del Tron. Felip VI ha pronunciat unes paraules per afirmar que "és una gran satisfacció donar la benvinguda a Espanya al president dels EUA" en la seva primera visita a l'estat espanyol com a líder de "la gran nació nord-americana". De fet, ha qualificat el país "d'aliat, soci econòmic i comercial de primer nivell" i sobretot, ha emfasitzat en el punt de "país amic".

Per la seva banda, Biden ha agraït les paraules del monarca per dirigir-se a la Cambra Oficial, on ha tingut lloc la trobada entre els dos caps d'Estat. En acabat, el Rei ha acomiadat el president nord-americà a la Porta del Príncep. Ara, està previst que es retrobin aquest dimarts al matí en un sopar que organitza la Casa Reial amb els líders que participen en la cimera de l'OTAN. En aquest sentit, l'esdeveniment tindrà lloc a Madrid entre aquest dimecres 29 de juny i dijous 30 de juny. Es reuniran a prop de quaranta caps d'Estat i de govern, coincidint amb el 40 aniversari de l'adhesió d'Espanya a l'aliança militar. Entre els assistents hi haurà els trenta països aliats, quatre països d'Àsia-Pacífic convidats (Austràlia, Nova Zelanda, el Japó i Corea del Sud), altres quatre països de la Unió Europea que no formen part de l'OTAN i els titulars de la Comissió Europea i el Consell Europeu. Serà tan bromista Biden durant la cimera?