La diputada de Podemos Carolina Bescansa ha difós un document sense firma que dissenya un pla per desbancar Pablo Iglesias i prepara les bases d'una candidatura d'unitat a Madrid i una altra per a les eleccions espanyoles amb Íñigo Errejón al capdavant a la llista madrilenya i ella com a candidata a La Moncloa.

Un document que fonts del sector errejonista asseguren que no coneixien, encara que confirmen a Efe que hi ha negociacions i que Íñigo Errejón ha proposat a Bescansa d'anar de número dos en la seva candidatura per a la Presidència de la Comunitat de Madrid en una llista a què també vol integrar representants d'altres sectors del partit, com Ramón Espinar i Lorena Ruiz-Huerta.

Tanmateix, les mateixes fonts subratllen que mai no acceptarien el contingut total del document de quatre pàgines que porta data d'avui però cap firma, i que va molt més lluny de la proposta llançada per Errejón, que encara no ha obtingut la resposta de Bescansa.

 

El text, que ha estat publicat per la mateixa Bescansa al seu canal de Telegram durant tot just uns minuts, dissenya en vuit punts el pla a seguir fins a les eleccions espanyoles.

Pla detallat

El document especifica un detallat repartiment de tasques entre els equips de tots dos en la candidatura madrilenya, i també per a les espanyoles del 2020 en les quals, segons assenyala, Bescansa ocuparia el número u de la llista, és a dir, seria la candidata a la Presidència del Govern, i optaria a més a la secretaria general de Podemos, a mans actualment de Pablo Iglesias.

Respecte a la candidatura a la Comunitat de Madrid, el document apunta que "no hi cap la integració en aquesta llista del portaveu del corrent oficialista a la Comunitat de Madrid, Ramón Espinar, com a representació més visible a Madrid de la deriva política que aquesta candidatura aspira a contrarestar".

Una vetllada crítica a l'estratègia i la gestió realitzada per Pablo Iglesias i el seu equip des de la seva victòria en l'Assemblea de Vistalegre II, en la qual Bescansa no es va presentar en cap llista perquè va voler apartar-se de la competició entre Iglesias i Errejón.

"El triple abast d'aquest acord implica la visibilització de dos nivells de discurs: un de tall madrileny, el portaveu del qual serà Íñigo Errejón, i un altre de tall estatal, la principal portaveu del qual serà Carolina Bescansa", afirma el document, que fixa en 25 els candidats de la llista per Madrid —16 a proposta d'Errejón i 9 de Bescansa— buscant el "mutu acord" i un treball "de manera mancomunada" entre ambdós equips.

En les eleccions autonòmiques, Errejón assumiria les responsabilitats de candidat a president de la Comunitat, i la diputada Bescansa les "pròpies del lloc de candidata a vicepresidenta" de la regió madrilenya i subdirectora a la campanya que dirigeixi l'exnúmero dos del partit.

Un altre dels punts del pacte que es proposa indica que en el cas que els resultats electorals no permetin la integració de Podemos en el nou govern madrileny, Íñigo Errejón "exercirà el paper de portaveu del grup parlamentari" i Carolina Bescansa "el de presidenta del grup", sense que es pugui negociar aquests llocs amb altres forces polítiques amb què vagin en confluència, per exemple amb IU.