El secretari d'Estat per a les Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, encarregat de gestionar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya, ha assegurat que és incapaç de veure ni d'escoltar "més de cinc minuts" TV3 ni Catalunya Ràdio, uns mitjans de comunicació als quals ha assegurat que no pensa anar —encara que l'hagin convidat a fer-ho— perquè ell és una "persona dialogant" sempre que se'l tracti "amb el respecte pertinent".

Segons el secretari d'Estat, tota la societat catalana ha de tractar de solucionar la situació de ruptura social derivada de la crisi política, inclòs els mitjans de comunicació públics que, ha assenyalat, "no poden ser del cinquanta per cent" dels catalans "i denigrar, insultar i injuriar l'altre cinquanta per cent".

En declaracions a Onda Cero dimarts a la nit, s'ha vantat de l'aplicació de l'article 155, assegurant que "semblava que serien les set plagues", però que al seu parer, ha permès que la sanitat, l'educació o els serveis socials funcionin millor. "S'ha demostrat que l'article 155 es pot aplicar quan una comunitat autònoma incompleix la llei; s'ha obert una llauna sense obrir". També ha manifestat que la vigència d'aquesta situació excepcional es mantindrà en Catalunya fins a la formació d'un nou Govern de la Generalitat.

Fins i tot ha afirmat que encara que estava prevista una vigència de sis mesos del 155 a Catalunya, aquesta situació es prorrogarà en el temps si el proper dia 31 de gener no és investit un nou president de la Generalitat i també si calgués repetir les eleccions.

Situa Brussel·les "a tres mil quilòmetres" de Catalunya

"És el súmmum dels súmmums", ha respost Bermúdez de Castro en ser preguntat si seria possible que el president català, Carles Puigdemont, exercís de nou el càrrec de manera "telemàtica" des de Brussel·les, "a tres mil quilòmetres" de distància de Catalunya. De fet, la capital belga està a menys de la meitat de distància, a uns 1.400 km de Barcelona.

"Estic segur que es posaran d'acord perquè sempre es posen d'acord, encara que sigui en l'últim minut i ratllant el ridícul i amb un altre nom", ha assenyalat el secretari d'Estat per a les Administracions Territorials sobre qui podria ser el substitut de Puigdemont.

Sobre el president català, ha assenyalat que "no mereix en cap cas ser de nou president de la Generalitat" perquè tant ell amb l'expresident Artur Mas "han estat els culpables que la societat catalana s'hagi trencat per la meitat" i perquè "el que han fet socialment a Catalunya no té nom".

Pel que fa a la decisió de Mas de deixar la presidència del PDeCAT, ha dit que aquest partit és "una olla de pressió" i que ara "està mort", la qual cosa ha donat lloc a "una doble fugida" per part de l'expresident de la Generalitat, a causa que "no està d'acord" amb el que passa en el partit i del fet que està pròxima la sentència del cas Palau, sense oblidar la seva situació "personal processal".