Desenes de persones s'han concentrat a Berlín, davant de la seu de l'Instituto Cervantes, protestant per la detenció del raper Pablo Hasél i en defensa de la llibertat d'expressió a l'Estat espanyol.

Els manifestants portaven una pancarta amb una estelada, combinada amb el morat de la bandera republicana espanyola, amb el lema "Llibertat Pablo Hasél, llibertat presos polítics". Una segona pancarta afirmava: "Stop a la censura a Espanya. Llibertat per a tots els detinguts polítics".

Manifestació Berlín Hasél @antirepresiva

Manifestació a Berlín davant de l'Instituto Cervantes en protesta per l'empresonament de Hasél / @antirepresiva

La protesta ha tingut el suport del CDR de Berlín i de grups antifeixistes alemanys, que ja es van mobilitzar en el moment de la detenció del raper. 

El cas Hasél ha tingut ressò internacional, perquè s'acumula als casos judicials per qüestions com la llibertat d'expressió, ja coneguts amb els presos polítics i exiliats catalans. 

Els diaris The New York Times i Le Monde van alertar enmig de les protestes per la detenció del raper, que hi ha un problema de llibertat d'expressió a Espanya, i van coincidir a recordar que es troba en una situació similar Josep Valtònyc, que està exiliat a Bèlgica.

El diari americà va informar que "Espanya té antecedents de sentenciar persones per fer comentaris [inconvenients] a les xarxes socials", i que la persecució es basa principalment en la llei que prohibeix l'apologia del terrorisme. "Algunes d’aquestes sentències s’han dictat contra usuaris de xarxes socials joves i desconeguts, però d’altres s’han dirigit a figures més destacades", va indicar.

The New York Times va recordar que, a més de Hasél, hi ha el cas de Valtònyc. "El raper de nom Valtònyc va fugir a Bèlgica el 2018 després que se'l va condemnar a una pena de presó per haver escrit lletres de cançons que un tribunal va trobar que eren apologia el terrorisme i va insultar la monarquia" titllant-la de lladre, assenyalava.

Per la seva banda, el diari francès Le Mondemolt acostumat a l'actuació de les armilles grogues, utilitzava la paraula sòbria de "tensions" per descriure els incidents que s'havien produït a Barcelona, i també a altres localitats com Madrid. Segons el rotatiu, Hasél s'ha acabat convertint en un símbol dels problemes de la llibertat d'expressió a Espanya, "després que l'han condemnat a nou mesos de presó per "insultar la Corona i les institucions estatals" i per "apologia del terrorisme".