El president de la Cambra dels comuns, John Bercow, s'ha mostrat aquest dimarts obert a la possibilitat que el president a l'exili, Carles Puigdemont, pugui parlar a Westminster, a la seu del Parlament britànic.

"Ells poden venir i parlar al Palau de Westminster i seran summament benvinguts", ha dit Bercow en respondre a una pregunta en els Comuns de la portaveu laborista d'Exteriors, Emily Thornberry, sobre si Puigdemont podria viatjar al Regne Unit "sense cap risc a ser arrestat per ser extradit a Espanya".

El Govern britànic ha considerat aquest dimarts que les penes imposades dilluns pel Tribunal Suprem espanyol a nou líders catalans pel referèndum d'independència del 2017 són "un assumpte d'Espanya" i les seves institucions, però ha ressaltat que "els líders polítics, com qualsevol, tenen el deure d'acatar la llei".

"La posició del Govern de la seva majestat (la reina Isabel II) sobre Catalunya és clara i és que és un assumpte d'Espanya", ha dit el secretari d'Estat d'Exteriors, Chris Pincher, en una declaració a la Cambra baixa.

Pel que fa a un eventual viatge de Puigdemont al Regne Unit, el secretari d'Estat ha dit que "qualsevol ordre europea d'arrest és un assumpte de les autoritats que l'emeten" i que no és habitual que el seu país faci un comentari sobre això "fins que, o llevat que, s'hagi executat aquesta ordre".

En els Comuns Pincher, responsable d'Europa al Ministeri d'Exteriors britànic, ha afegit que "el Regne Unit dona suport enèrgicament l'Estat de dret i queda clar que els líders polítics, com qualsevol, tenen el deure d'acatar la llei". Ha subratllat que l'assumpte de la independència de Catalunya ha de ser resolt "dins els adequats canals constitucionals i legals" i que les penes imposades per la Justícia espanyola són un "assumpte d'Espanya" i de "les seves institucions democràtiques".

La diputada gal·lesa Hywel Williams, del partit nacionalista Plaid Cymru, ha preguntat a Pincher si el Govern del Regne Unit mantindrà el diàleg amb l'Executiu espanyol i la UE sobre les condemnes imposades als polítics catalans. A aquesta qüestió, el secretari d'Estat ha contestat que "aquests parlamentaris tenen dret a apel·lar davant el Tribunal Constitucional i, certament, a la Cort Europea de Drets Humans". "Vegem com la Justícia segueix el seu curs", ha matisat.

Thornberry, de la seva banda, ha criticat la "mà dura" de les forces de l'ordre contra manifestants catalans, especialment a l'aeroport de Barcelona. "El que vam veure ahir va ser l'equivalent judicial del que vam veure de la Policia espanyola als carrers de Catalunya fa dos anys", ha afegit la política laborista, que ha considerat "innecessària" i "contraproduent" la càrrega policial. La diputada ha qualificat de "dures" les penes imposades als líders catalans, que, segons ha opinat, faran que més catalans s'uneixin al moviment independentista.