Només quatre anys després dels atemptats de Barcelona i Cambrils i amb mitja pena complerta, Saïd ben lazza ja pot sortir de la presó.

Ben lazza és un dels tres acusats que van jutjar pels atacs. Amb ell, Mohamed Houli, únic dels membres de la cèl·lula terrorista que va sobreviure, i Driss Oukabir es van asseure al banc dels acusats. Cap dels tres no va intervenir de manera directa en les brutals accions terroristes, que van deixar 16 morts i 140 ferits. Aquesta és la raó per la qual la Fiscalia no els va poder acusar d'assassinat. Els imputava delictes de pertinença a organització terrorista, tinença i fabricació d'explosius i conspiració per cometre estralls de caràcter terrorista. Els magistrats de la secció tercera van imposar, però, una pena de 53 anys i sis mesos de presó a Mohamed Houli Chemlal i de 46 a Driss Oukabir per delictes de pertinença a organització terrorista; tinença, dipòsit, així com fabricació de substàncies o aparells explosius i inflamables de caràcter terrorista; i estralls en temptativa de caràcter terrorista en concurs amb 29 delictes de lesions per imprudència greu. 

L'Audiència Nacional ha dictat la interlocutòria de llibertat per la qual Saïd ben lazza pot sortir per haver esgotat ja el temps de presó provisional sense condemna ferma. Estava condemnat a 8 anys de presó per un delicte d'organització terrorista. Però la sentència no és ferma, està recorreguda, i ja han passat 4 anys de presó provisional. "En vèncer els quatre anys de privació de llibertat a comptar a partir de la seva detenció, límit legal que coincideix amb el de la meitat de la pena imposada en sentència no ferma", l'han de deixar sortir en llibertat, tal com explica la resolució judicial a la qual ha tingut accés ElNacional.cat.

 

 

Com a mesures cautelars, "s'estableix l'obligació de fixar domicili a Espanya, i ha de comunicar a aquesta secció qualsevol canvi de lloc de residència, i la prohibició de sortida del territori nacional sense autorització judicial, amb retenció del passaport i prohibició d’obtenir-lo en cas de no tenir-lo o estar caducat". Però les parts del cas poden ara recórrer aquesta llibertat. Tenen tres dies. 

El paper de Ben lazza

Saïd ben Iazza va negar els fets d'acusació durant el judici i, durant el torn final de paraula, va dir que no havia tingut contactes ni amb l'imam de Ripoll Abdelbaki es-Satty, a qui es considera líder de la cèl·lula gihadista, ni amb Alcanar.

 

L'acusació contra ell se centra en la suposada ajuda que va prestar a la cèl·lula en deixar la furgoneta amb què Younes Abouyaaqoub va dur a terme l'atropellament massiu a la Rambla, així com la seva documentació personal per a, segons la Fiscalia, ocultar la veritable identitat del comprador dels productes químics.