El divorci és definitiu i ja no hi ha marxa enrere. Podemos “té el seu propi camí” i això fa que hagi desaparegut cap possibilitat que es reediti una coalició amb Sumar. Ho ha deixat ben clar aquest dilluns Irene Montero, que ha assenyalat que el seu partit no només es presentarà a les pròximes eleccions europees, sinó que també ho farà als comicis gallecs i bascos. Si bé a les continentals ho farà en solitari, no ha concretat si optarà per la mateixa estratègia en aquestes dues comunitats autònomes. “Hem passat uns anys difícils i Podemos ja ha passat pàgina, té el seu propi camí”, ha assenyalat, a més de criticar “l’acord injust” que el partit de Yolanda Díaz va imposar a Podemos per a les eleccions generals del 23-J. “Per a transformar i fer possibles les coses que semblen impossibles, sempre és necessari arriscar; Podemos és una eina política que mai no ha pensat a tenir quotes de poder”, ha afegit.

Irene Montero ha estat entrevistada aquest dilluns al matí a TVE i a Rac1. A l’emissora catalana ha estat preguntada per si existeix la possibilitat que Podemos es presenti a les eleccions europees del bracet d’Esquerra Republicana, uns comicis en les quals es preveu que ERC i Bildu reeditin una coalició. Cal tenir en compte que aquestes tres formacions han treballat en la darrera legislatura com a pinça al Congrés dels Diputats, especialment les dues formacions independentistes, catalana i basca. Els republicans han sentit sempre més simpatia amb el partit d’Irene Montero que amb el de Yolanda Díaz.

Sigui com sigui, Irene Montero, que serà la candidata de Podemos a les europees, ha descartat que es presentin en coalició amb els republicans en els comicis continentals. Ha reiterat que el seu partit té “el seu propi camí”. Però ha reconegut la bona relació entre les dues formacions. “Ja fa molts anys que col·laborem”, ha dit, perquè “un dels nostres objectius és demostrar que a Espanya hi ha un bloc democràtic de transformació, cosa que també és bo per a Catalunya”.

Tot i la insistència d’Irene Montero que el divorci amb el partit de Yolanda Díaz és definitiu, sí que també ha deixat clar que les dues formacions se situen al mateix espai del tauler polític i que això les obliga a arribar a pactes durant la legislatura i en el futur. Però, preguntada per si, després de decidir anar en solitari a les eleccions europees, faran el mateix a les gallegues i les basques, ha respost que la seva formació considera important estar present a tots els parlaments.

El cap més visible de Podemos, però, ha evitat respondre a la cadena espanyola si el seu partit, en el moment de trencar amb Sumar al Congrés, va incomplir l'acord amb la coalició, en el qual figura el compromís exprés de romandre en el grup parlamentari durant tota la legislatura. S'ha limitat a dir que la decisió que van prendre "era molt difícil, però necessària".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!