L'expresident balear José Ramón Bauzá deixa el PP entre retrets per haver "sembrat" el nacionalisme. Així ho ha anunciat aquest dimecres a través d'una carta, on explica que es dona de baixa de la formació i també renuncia a la seva acta com a senador.

En la missiva, Bauzá acusa el que fins avui era el seu partit d'haver estat el que a les Illes Balears "ha sembrat i regat un nacionalisme que l'esquerra no ha necessitat més que explotar".

"El Partit Popular serà un actor fonamental en provocar que les Illes Balears acabin en la mateixa situació que Catalunya", avisa l'expresident en la carta. Si bé agraeix a Pablo Casado que defensi "sense complexos" la unitat d'Espanya, també lamenta que "malauradament, almenys en el cas de Balears, les seves paraules i les seves accions van en camins oposats".

"Revertir la catalanització"

Al llarg de quatre pàgines, Bauzá al·ludeix a les polítiques aprovades pel PP a les Balears com a principal causa de la seva sortida del partit, començant per la inclusió a l'Estatut d'Autonomia del català com a llengua oficial de les Balears, perquè entén que això "obvia" les modalitats lingüístiques de les Illes.

També assenyala que va ser el PP que va establir el Decret de Mínims, una "normativa que ha garantit durant tants anys el model d'immersió lingüística en català a les escoles", segons l'expresident; o la Llei de Normalització Lingüística "que obligava a utilitzar el català davant el castellà en l'Administració Pública".

A continuació, el polític explica que amb el seu govern (2011-2015) va tractar de "revertir anys de catalanització de les Balears", "el germen dels quals havia estat, desgraciadament, producte de les decisions i la legislació del PP".

Tanmateix, quan va deixar la presidència del PP autonòmic després de les eleccions de maig de 2015, "el nou PP balear va defensar que les decisions preses" durant la seva presidència "havien de ser un parèntesi a oblidar" i "literalment les van denominar com a errors ideològics propis d'extremistes", lamenta el senador.

El PP respon les crítiques

Des del Partit Popular “agraeixen tot el que ha fet” i li “desitgen el millor d’aquí endavant”. No obstant això, critica alguns dels aspectes de la carta. Davant l’acusació d’adoctrinament contra la política lingüística del PP balear, Gènova diu que “això és absolutament fals”.

En aquest sentit, des de la direcció el PP recorden les paraules de Pablo Casado diumenge passat, durant la clausura de la convenció estatal: “Nosaltres aprovarem una llei que consagri la llibertat d’elecció educativa dels pares, també de la concertada. Que garanteixi l’ensenyament en castel·là a tota Espanya i erradiqui l’adoctrinament nacionalista i el dogmatisme de l’esquerra”.

“Encara que acceptem la marxa de Bauzá, no podem acceptar unes crítiques injustificades i que, a més, ni tan sols s’havien expressat en els òrgans i fòrums interns”, conclouen des de Gènova.