PSOE i Unidas Podemos (UP) han protagonitzat una batussa aquest dimecres al Congrés dels Diputats per les seves discrepàncies al voltant de la Llei Trans. La secretària d'Igualtat del PSOE, Andrea Fernández, ha retret a UP que hagin acusat el PSOE de "pactar amb la dreta un retrocés dels drets de les persones LGTBI", en referència al fet que haguessin esmenat el text. Ha estat "absolutament desencertat", ha reblat la diputada socialista, que fins i tot ha acusat el partit lila d'haver "faltat el respecte a un partit centenari" que assegura que sempre ha lluitat pels drets LGTBI a Espanya i a Europa. Fernández, a més, ha protagonitzat un moment de tensió amb la portaveu d'Igualtat d'UP, Sofía Castañón. Aquesta, en la seva intervenció, ha reivindicat el socialista Pedro Zerolo per defensar els drets de les persones LGTBI "per sobre de la disciplina de partit". Unes paraules a les quals Fernández ha respost amb indignació assegurant que "Pedro Zerolo no seguia la disciplina de partit perquè la marcava".  

El PSOE donarà suport a la Llei Trans, malgrat les desavinences

Malgrat les desavinences entre els socis de l'executiu espanyol sobre la Llei Trans, es preveu que el Congrés li doni llum verda aquest dijous i pugui prosseguir la tramitació al Senat. El PSOE finalment va retirar l'esmena perquè un jutge hagués d'autoritzar el canvi de sexe registral als menors de 16 anys perquè no va obtenir els suports necessaris. Així i tot, els socialistes mantindran el seu suport a la iniciativa i hi votaran a favor juntament amb UP, ERC, Junts, CUP, PNB i EH Bildu. 

En aquest sentit, Fernández ha defensat que les esmenes socialistes pretenien "dibuixar" una llei "de forma més garantista i amb un marc més perfecte, més segur i robust". Tanmateix, ha assegurat que el seu partit "respecta la feina" de la Cambra Baixa i que per aquest motiu, acata la majoria que ha rebutjat les seves esmenes i les ha retirat per permetre la votació de la norma al Ple. Des del Partit Popular, però, han aprofitat aquesta renúncia del PSOE per atacar-lo i l'han acusat d'"agenollar-se i claudicar" davant els seus socis de govern, tot, només per permetre que Sánchez "continuï a la Moncloa". 

La dreta considera la Llei Trans "ideologia de gènere"

PP i Vox han aprofitat també per criticar la ministra d'Igualtat, Irene Montero, i la mateixa llei, que consideren "ideologia de gènere". Així, la portaveu d'Igualtat del PP, Rosa Romero, ha assegurat que el text de la Llei Trans "no és feminista" sinó que "està carregat d'ideologia sectària". També ha retret que "genera contradiccions i inseguretat jurídica" i no compta amb "consens social ni polític". La portaveu de Vox en la matèria, Carla Toscano, ha anat un pas més enllà i ha titllat el text de "paradigma de la dictadura" i de "nyap sectari que ignora la biologia en nom del gènere". Segons l'opinió de la diputada ultradreta, la llei "no pretén ajudar les persones homosexuals o trans" sinó que "pretén canviar i destruir la societat".

Castañón ha rebutjat els atacs de la dreta com a "boles infames" i ha demanat "menys ignorància, més respecte i més humanitat" cap aquelles persones que han vist "qüestionada" la seva existència "per ser qui són".