El tinent d'alcalde de seguretat de l'ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, dona el motiu pel qual està convençut que els nous policies que surten de l'acadèmia no volen venir a treballar a Catalunya: "La imatge que s'ha donat de Catalunya influeix perquè no vulguin venir policies", ha declarat a Antena 3. Segons ha pogut saber El País, dels 716 nous agents que aniran a Catalunya, 496 se situen entre les 500 pitjors qualificacions. Els agents no volen anar a Catalunya i, tal i com recorda el citat diari, no és el primer any que Interior envia a Catalunya els policies amb més mals resultats. Això es deu a que els agents no volen venir a Catalunya i eviten aquest destí.

El motiu sobre la imatge de Catalunya que defensa Batlle contrasta amb d'altres explicacions més empíriques. D'entrada, aquesta tendència ja s'arrossega des de fa anys, abans fins i tot, de l'auge del procés. De l'altra, el cost de la vida a Barcelona i la seva àrea metropolitana. Un policia nacional destinat a la capital catalana té un complement salarial de 42 euros bruts mensuals, davant dels 600 que cobra un destinat a Donostia, el País Basc. I en tercer lloc perquè molts dels qui venen es neguen a escolaritzar els seus fills en escoles catalanes. Consideren que estaran de pas i no volen que l'ensenyament l'aprenguin des del bilingüisme: en català i castellà.

Batlle està en plena campanya de mitjans i vol liderar una nova candidatura, Units per avançar, un projecte que es defineix com catalanista però no per la via unilateral que proposen els partits independentistes. Per això, també ha aprofitat per atacar el president Carles Puigdemont a qui ha titllat "objectivament de llast per la política catalana". I reclama eleccions "ja".