El tinent d'alcalde de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, ha urgit a la Generalitat a obrir el confinament comarcal per esponjar la ciutat, ja que, segons ha recordat, és la capital europea amb una major densitat, amb 16.000 persones per quilòmetre quadrat. En els darrers dies la mateixa alcaldessa, Ada Colau, i el primer tinent de l'alcaldia, Jaume Collboni, s'havien pronunciat en el mateix sentit.

Així ho ha indicat Batlle en una roda de premsa al costat del conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper, que ha tornat a insistir que el Govern estudia la possibilitat de modificar l'actual confinament comarcal -que venç el proper 26 d'abril- perquè passi a ser per vegueries o per regions sanitàries.

Batlle ha indicat que l'Ajuntament de Barcelona i els altres municipis de la comarca del Barcelonès consideren necessari ampliar el perímetre del confinament per poder "esponjar" la situació a la capital catalana.

Segons el tinent d'alcalde, és "perfectament compatible" mantenir el compliment de les mesures de prevenció del coronavirus ampliant el perímetre de Barcelona, i més tenint en compte que a la capital catalana es produeix una "situació única" perquè és la ciutat europea amb una major densitat de població, que ha xifrat en 16.000 habitants per quilòmetre quadrat.

Possible relaxament del toc de queda

Per la seva banda, Sàmper ha insistit que el Procicat està estudiant la possibilitat de passar al confinament per vegueries o regions sanitàries, igual que també es planteja flexibilitzar l'aplicació del toc de queda nocturn, si les condicions epidemiològiques ho permeten, abans que decaigui aquesta mesura, emparada per l'estat d'alarma que estarà vigent a Espanya fins al proper 9 de maig. Com ja va dir ahir el secretari general de Salut, Marc Ramentol, Sàmper ha indicat que el Procicat està estudiant flexibilitzar el toc de queda -a Catalunya s'aplica des de les 22.00 fins a les 6.00 hores-.

El conseller ha advertit que el que va dir ahir Ramentol no s'ha d'interpretar com que la Generalitat farà desaparèixer de forma definitiva i immediata el confinament nocturn, sinó que ara es pot començar a reduir abans que el 9 de maig decaigui l'Estat d'Alarma que l'empara.

Sàmper ha indicat que el toc de queda és una restricció d'un dret fonamental i que "ningú pot pretendre que sigui etern", malgrat que s'ha demostrat eficaç per reduir la interacció social -especialment entre els joves- i els contagis pel coronavirus.

L'alerta d'Albiol

Per la seva banda, l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha demanat a la presidenta de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Ada Colau, una reunió amb tots els municipis costaners per abordar les possibles aglomeracions nocturnes en platges després del final de l'estat d'alarma.

En una carta, Albiol ha proposat una trobada perquè els municipis de l'àrea metropolitana que tenen platja coordinin de manera conjunta accions i estratègies "a fi d'evitar situacions i mesures contradictòries" un cop finalitzi l'estat d'alarma, que està previst el proper 9 de maig.