La presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, inicia aquest dimarts un viatge oficial a Suïssa on visitarà el Parlament i diverses institucions com l'Assemblea Federal, el Consell Nacional o el Consell d'Estats, a més també es reunirà amb el ministre d'Afers exteriors suís, Ignazio Cassis. El viatge de Batet s'allargarà durant tres dies, on té previstes trobades amb la presidenta del Consell Nacional, Irène Kälin, amb el president del Consell d'Estats, Thomas Hefti, i amb el president de la Confederació suïssa i ministre d'Afers exteriors. En la seva visita al parlament suís, també es reunirà amb membres de la Comissió d'Afers exteriors i de la Delegació UE/AELC, i amb la diputada Kathtin Bertschy, copresidenta d'Alliance F, experta en temes d'igualtat de gènere. 

Polèmica amb el català al Congrés

El viatge de Batet, precisament a Suïssa, on el seu Parlament si permet als diputats parlar en tots els idiomes oficials del país, s'emmarca en mig d'una nova polèmica amb l'ús del català al Congrés. Fa només uns dies, Meritxell Batet (PSC), retirava la paraula a una diputada per parlar en llengua catalana a la tribuna de l'hemicicle. En aquesta ocasió, la censura la va patir la diputada de Junts per Catalunya, Pilar Calvo, que estava defensant la posició del seu grup parlamentari amb relació a una moció d'Esquerra Republicana sobre la nova llei audiovisual. Calvo va començar el discurs felicitant Carla Simón per haver sortit candidata al premi de millor pel·lícula estrangera als Oscar, va prosseguir amb el seu discurs en català, fins que finalment Batet la va interrompre per traslladar-li que el que estava passant era "una reiterada vivència" i que li havia de demanar que continués el seu discurs "en la llengua comuna castellana, que és la d'ús i treball en aquest Congrés dels Diputats". Calvo ha recordat que un dels acords de la darrera reunió de la taula de diàleg era l'ús del català i altres llengües cooficials a les cambres legislatives, una afirmació que ràpidament ha tallat Batet per avisar-la que "no entrés en debat amb la presidència". 

 

L'agenda de Batet a Suïssa

A banda de l'activitat institucional, Batet durant el seu viatge mantindrà contactes amb la comunitat d'espanyols residents a Suïssa i aquest dimarts es reunirà amb una representació de científics espanyols, i  també presidirà un acte en la Universitat de Lausana sobre "L'espanyol i la ciència espanyola a Suïssa". La presidenta del Congrés farà un recorregut cultural per la ciutat de Berna, Patrimoni de la Humanitat de la Unesco, i pel Museu Paul Klee. Finalment, abans de marxar-se visitarà les instal·lacions de la biotecnològica Moderna, a Basilea, per a conèixer de primera mà els intercanvis comercials entre Suïssa i Espanya. El dimecres, Batet serà rebuda en el Bundeshaus, el Palau Federal de Suïssa, i mantindrà una trobada amb la presidenta del Consell Nacional, Irène Kälin, mentre que, finalment el dijous serà quan es reuneixi amb el president de la Confederació Suïssa i ministre d'Afers exteriors, Ignazio Cassis.