Episodi simptomàtic aquest dimarts al Congrés dels Diputats. La cambra baixa debatia una nova iniciativa de Vox, aquest cop una contrareforma lingüística per imposar el castellà a tots els espanyols. El diputat de la CUP, Albert Botran, i el diputat del BNG, Néstor Rego, han decidit plantejar la seva breu intervenció en català i gallec, perfectament comprensibles. Però la bancada de la dreta ha protestat i la presidenta Meritxell Batet ha acabat retirant-li la paraula per no passar-se a la “llengua comuna compartida pels diputats i diputades”. Gabriel Rufián s’ha quedat també a les portes de l’expulsió de la tribuna.

Així, Botran ha començat a denunciar, en català, la iniciativa de Vox, que ha contraposat amb les dades d'usos lingüístics a Barcelona, unes "dades preocupants". Batet l'ha tallat immediatament i li ha demanat que "passi a utilitzar la llengua comuna d'aquesta cambra, que és el castellà, i a la qual ens devem parlamentàriament vostè i jo".

El diputat de la CUP ha continuat denunciant, en català, que "el motiu de fons és el nacionalisme lingüístic espanyol". Fins a tres cops la presidenta del Congrés ha interromput Albert Botran, que seguia en llengua catalana. "Pot vostè acabar, però li demano que ho faci en la llengua comuna. Si no atén aquesta petició, li trec l'ús de la paraula", li ha reclamat al final. I així ho ha acabat fent.

Després li ha tocat al diputat del BNG. Nestor Rego ha denunciat, en gallec, que “Galícia porta més de 500 anys de polítiques forçades d’assimilació lingüística exercides amb tota classe d’argúcies”. Tot i així, ha constatat, “continua viva” malgrat el “nou intent d’espanyolització forçada”.

En aquest punt, és quan s’han produït crits des dels escons de la dreta i Meritxell Batet ha tallat el diputat del BNG. “Li demano si us plau que continuï en la llengua comuna compartida amb la resta de diputats i diputades d’aquesta cambra”, li ha pregat. Li ha demanat un segon cop i Rego ha continuat en gallec. I li ha acabat retirant la paraula i deixant-lo sense torn: “Moltes gràcies, senyor Rego”.

El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, també ha intentat parlar en català, recordant que Joan Tardà ja va ser expulsat d’aquesta tribuna per això. Ha rebut dos avisos de la presidenta del Congrés, que li ha començat a respondre en català i després s’ha passat al castellà. Batet ha recordat que les llengües cooficiales es poden fer servir, però per a expressions “acotades” i que la “llengua comuna i compartida és el castellà”. Rufián s’ha passat al castellà amb ironia: “Després diuen que és el castellà el que està perseguit”.

La portaveu de JxCat, Laura Borràs, també ha optat pel sarcasme. No ha intentat parlar en català, però ha etzibat: “Mai va ser una llengua d’imposició… Ho acabem de veure ara mateix”.