Davant de la nova sentència del Tribunal Constitucional, que declara inconstitucional el “tancament” del Congrés durant la pandèmia, la seva presidenta respon: l’activitat parlamentària no es va aturar en cap moment. En un comunicat de la Presidència fet públic instants després, la cambra expressa “respecte absolut” per la decisió judicial, però rebat els arguments dels magistrats. Entre altres coses, recorda que l'alt tribunal va actuar de la mateixa manera.

En un avançament de la resolució de la sentència, el ple del TC ha estimat el recurs d'empara de Santiago Abascal i cinquanta-un diputats més de Vox al Congrés dels Diputats. Declara, per tant, que "ha estat vulnerat el seu dret fonamental de participació política" i dicta a restablir en el seu dret als diputats i a declarar la nul·litat del primer dels Acords de la Mesa de Congrés dels Diputats de 19 de març de 2020, que disposava: "La Mesa de Congrés dels Diputats, el dia 19 de març de 2020, ha acordat suspendre des del dia 19 de març el còmput dels terminis reglamentaris que afecten les iniciatives que es troben en tramitació a la Cambra fins que la Taula aixequi la suspensió".

 

El comunicat consta de quatre punts. El primer manifesta “l’absolut respecte i acatament de la sentència coneguda avui”. Però tot seguit la presidència del Congrés defensa la seva actuació i la de la Mesa.

Per una banda, el comunicat recorda que l’acord anul·lat es va adoptar, juntament amb altres mesures com el vot telemàtic o el registre per correu electrònic “precisament amb el propòsit de fer possible la continuïtat de l’activitat parlamentària i el compliment de les instruccions de les autoritats sanitàries en una situació de pandèmia”.

Per altra banda, des de la Presidència del Congrés assenyalen que aquest acord va tenir lloc una setmana després d’haver-se suspès una sessió plenària justament a petició de Vox, “que havia comunicat la seva decisió de complir una quarantena pel positiu en Covid-19 d’un dels seus membres”. I que es va prendre, també, “un dia després que altres òrgans constitucionals, entre ells el mateix Tribunal Constitucional, prengués decisions similars”. A més a més, aquest acord “va tenir una durada limitada en el temps”, del 7 de març al 13 d’abril. Per tant, “només va tenir eficàcia durant divuit dies hàbils i circumscrita en l’àmbit parlamentari als terminis aplicables a la presentació d’esmenes i al còmput dels relatius a les iniciatives de control escrit”.

Finalment, el comunicat reitera que la finalitat va ser “mantenir les funcions constitucionals del Congrés”, que va reunir-se habitualment sense la interrupció del seu funcionament ni la suspensió de cap altre ple que el suspès per petició de Vox. És més: recorden que al març es va reunir dues vegades amb compareixences del president Pedro Sánchez, que a l’abril i el maig va haver-hi quatre sessions plenàries, al juny nou i al juliol sis. I que les diferents comissions es van reunir fins a vuitanta vegades durant aquell termini.

“En definitiva, la cambra va continuar tramitant totes les iniciatives parlamentàries, amb especial atenció a les relacionades amb la declaració i pròrroga de l'estat d'alarma, les compareixences de govern i la convalidació de reials decrets-lleis, així com el manteniment del control parlamentari, que mai va ser suspès, responent en aquest període de divuit dies hàbils a més de mil preguntes dels diputats”, conclou.